Εν αναμονή στρατιωτικής επιχείρησης από χώρες της Δύσης στη Συρία μετά την επίθεση με χημικά

Εν αναμονή στρατιωτικής επιχείρησης από χώρες της Δύσης στη Συρία μετά την επίθεση με χημικά
Handout . / Reuters

«Παιχνίδια με τη φωτιά» είναι σε εξέλιξη για άλλη μια φορά στη Συρία, μετά τη φερόμενη νέα επίθεση με χημικά, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υπόσχεται μια «ισχυρή» απάντηση.

«Έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές» δήλωσε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως μια αντίδραση θα αποφασιστεί «σύντομα». Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αποκτούν καλύτερη εικόνα όσον αφορά στο ποιος ήταν υπεύθυνος για το συμβάν στη Ντούμα (ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό) το Μ. Σάββατο.

Social Media / Reuters

Ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς, ωστόσο οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι δυνατόν ακόμα να εξακριβωθούν. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με αναφορές συριακής οργάνωσης αρωγής οι νεκροί σε διάφορα σημεία από την επίθεση είναι τουλάχιστον 60, με τους τραυματίες να υπερβαίνουν τους 1.000. Η Syrian- American Medical Society ανέφερε ότι πάνω από 500 άτομα μεταφέρθηκαν σε ιατρικά κέντρα στη Ντούμα με συμπτώματα που υποδείκνυαν έκθεση σε χημικό παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή έχει μπλοκαριστεί.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε ότι θα στείλει «σύντομα» μια ομάδα έρευνας στην Ντούμα στην ανατολική Γούτα για να διερευνήσει τη φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή

Ο ΟΑΧΟ, ο οποίος έλαβε επίσημη πρόσκληση από τη Δαμασκό για να διενεργήσει έρευνα «ζήτησε από τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για αυτή την αποστολή», ανέφερε ο Οργανισμός με ανακοίνωσή του.

«Η ομάδα προετοιμάζεται να αναπτυχθεί σύντομα στη Συρία», υπογραμμίζεται.

Προς δυτικό στρατιωτικό πλήγμα;

Handout . / Reuters

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας πολυεθνικής στρατιωτικής αντίδρασης στο συμβάν, καθώς ειδικοί υποδεικνύουν σειρά σημαντικών εγκαταστάσεων ως πιθανούς στόχους. Ειδικοί στο θέμα του πολέμου στη Συρία υποδεικνύουν τη Γαλλία και ενδεχομένως τη Βρετανία και συμμαχικές χώρες της Μέσης Ανατολής ως πιθανούς συμμετέχοντες σε μια πιθανή αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση, η οποία θα είχε ως στόχο να αποτρέψει μελλοντική χρήση χημικών όπλων στον συριακό εμφύλιο. Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν- με τον οποίο ο Τραμπ μίλησε αργά την Τρίτη, με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν την επιθυμία για μια «σθεναρή» αντίδραση, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων- είχε προειδοποιήσει τον Φεβρουάριο πως η Γαλλία θα πλήξει τη Συρία εάν παραβιάζονταν συνθήκες απαγόρευσης χημικών όπλων.

Από πλευράς της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μίλησε το πρωί της Τρίτης με τον Μακρόν, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με το αν η Βρετανία θα συμμετείχε σε μια τέτοια επιχείρηση, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, ωστόσο τόνισε πως «πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν» ενώ χαρακτήρισε την επίθεση «βάρβαρη». Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «μην επιτρέψουν να συνεχιστεί η χρήση χημικών όπλων», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Επίσης καταδίκασαν τη «βάρβαρη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή» του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως υπογραμμίζεται.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε πως η Τερέζα Μέι συμφώνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Εμανουέλ Μακρόν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει στις αναφορές για την επίθεση.

Η Μέι συμφώνησε ότι οι αναφορές για μια χημική επίθεση στη Συρία είναι «εντελώς αξιοκατάκριτες» και αν επιβεβαιωθούν θα συνιστούν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία της σοκαριστικής βαρβαρότητας της κυβέρνησης Άσαντ.

«Συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει για να διατηρήσει την απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων παγκοσμίως», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της Μέι, μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της πρωθυπουργού.

Όσον αφορά στη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, είπε πως «οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν και να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», ενώ, ερωτηθείς για το αν η χώρα του θα συμμετείχε σε μια επιχείρηση, είπε πως οι συνομιλίες για το πώς θα αντιδράσει το Ριάντ είναι σε εξέλιξη.

Διαξιφισμοί στον ΟΗΕ

Brendan McDermid / Reuters

Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να ανταλλάσσουν σφοδρά «πυρά» σχετικά με το περιστατικό. Η Νίκι Χέιλι, απεσταλμένη των ΗΠΑ, κάλεσε ψηφοφορία την Τρίτη σε προσχέδιο ψηφίσματος για νέα έρευνα πάνω στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Ωστόσο, η θέση της Ρωσίας είναι πως δεν μπορεί να υποστηρίξει την πρόταση αυτή επειδή περιλαμβάνει «απαράδεκτα στοιχεία». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε πως η Μόσχα θα υποβάλει το δικό της προσχέδιο ψηφίσματος, που θα προτείνει επιθεωρητές του ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων) να επισκεφθούν τη Ντούμα.

Social Media / Reuters

Η Ρωσία επιθυμεί ανεξάρτητοι ειδικοί να πειστούν πως τίποτα δεν συνέβη, και θα κάνει τα πάντα για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίσκεψη, πρόσθεσε ο Λαβρόφ, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι έλεγαν τη Δευτέρα πως Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί και προσωπικό της Ερυθράς Ημισελήνου δεν βρήκαν στοιχεία ότι σημειώθηκε τέτοια επίθεση. Η συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αρνείται επίσης την ύπαρξη στοιχείων που να δείχνουν ότι σημειώθηκε τέτοια επίθεση, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, προσκαλεί επίσης διεθνείς επιθεωρητές στη χώρα για να διερευνήσουν το περιστατικό.

Social Media / Reuters

Το περιστατικό αυτό ξαναφέρνει στο διεθνές προσκήνιο τον συριακό εμφύλιο πόλεμο, προκαλώντας έντονες ανησυχίες λόγω της πιθανότητας δυτικής στρατιωτικής δράσης κατά των δυνάμεων του Άσαντ, λίγες ημέρες μετά από αεροπορική επίθεση εναντίον συριακής στρατιωτικής βάσης στη Συρία την οποία η Τεχεράνη, η Δαμασκός και η Μόσχα αποδίδουν στο Ισραήλ- με το Ιράν να απειλεί με αντίποινα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση στη Συρία να εξελιχθεί σε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία πως υποδαυλίζουν διεθνείς εντάσεις επιδιδόμενες σε μια εχθρική πολιτική απέναντι στη Ρωσία και τη Συρία.

Τι είχε συμβεί στο παρελθόν

Υπενθυμίζεται πως, έναν χρόνο πριν, οι ΗΠΑ είχαν προβεί σε πλήγμα με πυραύλους Tomahawk στην αεροπορική βάση Σαϊράτ, σε αντίποινα σε μια επίθεση με αέριο Σαρίν σε πόλη υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης. Τότε οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει τη Ρωσία πριν τα πλήγματα, προκειμένου να αποφευχθούν οι θάνατοι Ρώσων στρατιωτικών. Ωστόσο, οι πτήσεις από τη βάση άρχισαν ξανά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από το πλήγμα στις επιχειρήσεις στη Συρία να αξιολογούνται ως μικρές, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της στιβαρής στήριξης του Ιράν και της Ρωσίας στην κυβέρνηση Άσαντ.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Δημοφιλή