Ενας ακόμη νεκρός στο Εβερεστ

Στους 11 από την αρχή της χρονιάς.
Kulish Family

Αλλος ένας Αμερικανός ορειβάτης έχασε την ζωή του την Δευτέρα, στην προσπάθειά του να κατακτήσει την κορυφή του Εβερεστ και η φετεινή σεζόν θεωρείται ήδη από τις πιο θανατηφόρες, με 11 νεκρούς μέχρι σήμερα. Είναι η χειρότερη χρονιά από το 2015, όταν μία χιονοστιβάδα σκότωσε 19 ορειβάτες.

Ο δικηγόρος Κρις Κούλις, 62 ετών, πέθανε αφού είχε ανέβει στην κορυφή και η αιτία του θανάτου του παραμένει άγνωστη. Ηταν ένας έμπειρος ορειβάτης, ο οποίος αφού ανέβηκε στην κορυφή του Εβερεστ, μπήκε στο κλαμπ των «7 Κορυφών» ( 7 Summit Club), καθώς είχε ανέβει στις υψηλότερες κορυφές των 7 ηπείρων.

«Ηταν ένας βετεράνος ορειβάτης που πέθανε κάνοντας αυτό που αγαπούσε, αφού επέστρεψε στην πρώτη κατασκήνωση κάτω από την κορυφή του Εβερεστ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειάς του. «Αφήνει πίσω του τη μητέρα του, τη μικρότερη αδελφή του και τον αδελφό του...»

Ο Κούλις πέθανε λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Βρετανού Ρόμπιν Φίσερ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους του συνωστισμού προς την κορυφή του Εβερεστ. Ο Φίσερ πέθανε το Σάββατο, κατά την διάρκεια της κατάβασής του από την πλευρά του Νεπάλ.

Την περασμένη βδομάδα, ο 55χρονος Αμερικανός Ντόναλντ Κάς πέθανε αφού έφτασε στην κορυφή.

Οι 11 θάνατοι αυτής της σεζόν έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία και αλλεπάλληλες εκκλήσεις προς την κυβέρνηση του Νεπάλ, για τον περιορισμό των αδειών αναρρίχησης στην κορυφή του Εβερεστ. Αυτή τη σεζόν εκδόθηκαν συνολικά 381 άδειες, περισσότερες από κάθε άλλη φορά, με αποτέλεσμα το τρομερά επικίνδυνο μποτιλιάρισμα των ορειβατών που έχει ήδη οδηγήσει σε 11 θανάτους.

Η σεζόν για την κατάκτηση της κορυφής του Εβερεστ διαρκεί μόλις έναν μήνα. Ξεκινάει στις αρχές Μαΐου και εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, συνεχίζεται μέχρι το τέλος του.

Δημοφιλή