Ένας “World of Difference” από νεανικά όνειρα που πραγματοποιούνται

Ο Henry Umunnakwe και η Χρύσα Χατζηβασιλείου είναι δύο από τους δέκα νικητές του προγράμματος του Ιδρύματος Vodafone που δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν τη γνώση να τη μοιραστούν για το κοινό καλό

Στήριξη. Σημαντική λέξη. Τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Αφού όλες της οι ερμηνείες έχουν το ίδιο εξαιρετικό αποτέλεσμα: Κάνουν δυνατότερο έναν άνθρωπο. Ή πολλούς ανθρώπους. Το πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone τα τελευταία έντεκα χρόνια στηρίζει τους ανθρώπους που μπορούν να στηρίξουν ανθρώπους. Μέχρι στιγμής ο αριθμός αυτών των τελευταίων ανέρχεται σε περισσότερους από 434.000 ωφελούμενους. Και το νούμερο ανεβαίνει όσο η στήριξη στη γνώση από μεταφορική γίνεται ουσιαστική.

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο δέκα νικητές του προγράμματος, ηλικίας από 18 έως 35 ετών, εργάζονται για έξι μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, με το Ίδρυμα Vodafone να καλύπτει τον μισθό και τις εργοδοτικές τους εισφορές. Έντεκα χρόνια τώρα, χωρίς να αφήνει καμία πανδημία και καμία κρίση να του κλείνει τον δρόμο, το World of Difference δίνει το «παρών» στηρίζοντας ιδέες που αξίζει να υλοποιηθούν ή να γίνουν μαζικότερες χάρη στην τεχνογνωσία και τη θέληση ενός νέου.

Όπως συνέβη φέτος με την περίπτωση του Henry Umunnakwe, του νέου που ήρθε για να αναλάβει τη διαχείριση του web app “Be Humane”, της κοινωνικής επιχείρησης ενδυνάμωσης ευπαθών ομάδων, Humane. “Στοχεύω να εκσυγχρονίσω το εθελοντικό δίκτυο ενδυνάμωσης ανθρώπων με αναπηρία, με την άμεση σύνδεση ζήτησης και προσφοράς, σε πραγματικό χρόνο και τοποθεσία, και την αμφίδρομη αλληλεπίδραση εθελοντή και ωφελούμενου”.

Ως project manager της εφαρμογής, ο Henry σκοπεύει αυτούς τους έξι μήνες να επικεντρωθεί στην κάλυψη αναγκών των ΑμεΑ. Το app θα αντιστοιχίζει την εθελοντική ζήτηση και την προσφορά βοήθειας, σε τακτικές και έκτακτες ανάγκες,

αξιοποιώντας την αρχή του crowdsourcing. “Με βάση την τοποθεσία δηλαδή”, εξηγεί ο Henry που δηλώνει ενθουσιασμένος με το πρότζεκτ. “Οι παράλληλες λειτουργίες επαλήθευσης, αξιολόγησης, μέτρησης και επιβράβευσης της προσφοράς με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες εξασφαλίζουν τον μετρήσιμο κοινωνικό αντίκτυπο, την αφοσίωση της κοινωνίας και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος”, συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον Henry η ελληνική κοινωνία “είναι φιλική απέναντι στα άτομα με αναπηρία ή χρόνιες ασθένειες, αλλά ταυτόχρονα δεν επιδεικνύει ενσυναίσθηση πάνω στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι”. Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να ενημερώσει και να “πιάσει” ένα πιο ευρύ κοινό καταβάλλοντας την ελάχιστη καταβολή ανθρώπινης διάδρασης.

Πριν βρεθεί σε αυτήν τη θέση, δούλευε στον τομέα των ΜΚΟ και των start-ups στην Αφρική με κύριο ενδιαφέρον την ανάπτυξη και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τη διαχείριση έργων, την έρευνα και τη βιωσιμότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εργασίας του αποτελεί η συνεργασία του με την AIESEC International (2017), όπου απασχολήθηκε ως Regional Supporter για τη διοργάνωση του TEDx στην Rwanda το 2016. Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στη Humane, ο Henry αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Τμήμα Σπουδών Επιχειρηματικότητας του Alba Graduate Business School. Όπως θα πει και ο ίδιος: “Πάντοτε ήθελα να είμαι κομμάτι μιας οργάνωσης, που ευαισθητοποιεί και ενημερώνει την κοινωνία για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι με αναπηρία ή χρόνιες ασθένειες και τα κατάφερα”!

Και δεν είναι ο μόνος αφού και η Χρύσα Χατζηβασιλείου μπορεί ελεύθερα να επιβραβεύσει τον εαυτό της για την επιτυχία της, ως η νέα project manager του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Ένωση Κυριών Δράμας- Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας. Πρόκειται για ένα σωματείο που από το 1995, διατηρεί Ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται με τρόπο ολιστικό για την αντιμετώπιση των αναγκών του ανθρώπου.

“Στοχεύω να επιβλέψω τη δημιουργία ενός αξιόπιστου εργαλείου για το Σωματείο που θα συμβάλλει στη φύλαξη δεδομένων μεγάλης κλίμακας που διαχειρίζεται και θα είναι σύννομο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα”, εξηγεί η ίδια η οποία θα επιβλέψει την αναβάθμιση της βάσης δεδομένων και θα παρακολουθεί τον σχεδιασμό της, για το σύνολο των 1.750 μελών οικογενειών του Σωματείου, που βοηθάει στην οργάνωση και τη στοιχειοθέτησή τους, συντηρεί ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και είναι εύχρηστη σε περιπτώσεις C2 General ποιοτικών και ποσοτικών ελέγχων. “Καταγράφοντας τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ωφελούμενου, ο Φορέας δύναται να ανταποκριθεί καλύτερα στην κάλυψή τους. Επίσης, η εξαγωγή στατιστικών στοιχείων βοηθά στην υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων για νέα προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, έτσι ώστε να συνεχίσουν να ωφελούνται οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη”. Ως δεύτερο ρόλο, τους έξι αυτούς μήνες η Χρύσα σκοπεύει να εκπαιδεύσει και το προσωπικό του Σωματείου στη χρήση αυτής της βάσης.

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με μεταπτυχιακό Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δίκαιο και Πληροφορική» του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, η Χρύσα τα τελευταία δύο χρόνια ήταν εθελόντρια του Σωματείου Ένωση Κυριών Δράμας, συμμετέχοντας σε πολλές δράσεις, εκδηλώσεις και σεμινάρια. Ο τίτλος της διπλωματικής της εργασίας, που είχε θέμα “Προσωπικά δεδομένα, τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστική νέφους και διαδίκτυο των πραγμάτων στον τομέα της υγείας”, την φέρνει ακόμα πιο κοντά με τον σημερινό της έμμισθο ρόλο στο Σωματείο, ενώ το πιστοποιητικό DPO (Data Protection Officer) και GDPR που έχει λάβει από τη Vellum Global Educational Service είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα την βοηθήσει πολύ να ολοκληρώσει σωστά το έργο της.

Σήμερα, η Χρύσα έχει ολοκληρώσει περισσότερο από 50% του έργου που έχει αναλάβει. Στην ερώτηση δίκαιο ή τεχνολογία η απάντησή της είναι ότι πρόκειται για δύο αλληλένδετες έννοιες. “Η τεχνολογία χρειάζεται το δίκαιο για να μην παραβιάζονται δικαιώματα αλλά και το δίκαιο χρειάζεται τηντεχνολογία για να εκσυγχρονιστεί η δικαιοσύνη και να γίνει πιο αποτελεσματική”.

Σε αυτήν την αποτελεσματική δικαιοσύνη θέλουμε να πιστεύουμε και εμείς. Ευτυχώς, προγράμματα σαν το World of Difference του Ιδρύματος Vodafone μας αποδεικνύουν ότι δεν ξοδεύουμε άδικα τις ελπίδες μας. Μας συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ευτυχώς.