Ενεργειακά ασφαλής η Ελλάδα: Τι σημαίνει το μήνυμα που εκπέμπεται μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου

«Κλειδί» η απόφαση των 27 της ΕΕ να κρατούν (επί του παρόντος) εκτός λίστας κυρώσεων το ρωσικό φυσικό αέριο.
Αλεξανδρούπολη, 24 Δεκεμβρίου 2016. Από την κατασκευή του Διαδριατικού αγωγού κοντά στο χωριό Αμφιτρίτη. (Photo by Athanasios Gioumpasis/Getty Images)
Αλεξανδρούπολη, 24 Δεκεμβρίου 2016. Από την κατασκευή του Διαδριατικού αγωγού κοντά στο χωριό Αμφιτρίτη. (Photo by Athanasios Gioumpasis/Getty Images)
Athanasios Gioumpasis via Getty Images

«Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας», είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση μετά στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό το φως των χθεσινών αποφάσεων της ρωσικής Gazprom.

Ωστόσο, η ουσία του προβλήματος που καλείται να διαχειριστεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Αθήνα - συγκεκριμένα, μέσα στον επόμενο μήνα - συνδέεται με τις επόμενες πληρωμές της Ελλάδας προς την Gazprom, οι οποίες πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου.

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Να σημειωθεί επίσης ότι από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη», σημειώνουν αρμόδιες πηγές μετά την σύσκεψη.

Η λίστα των κυρώσεων και τα ρούβλια

Σύμφωνα με πληροφορίες της Huffpost, η σύσκεψη επικεντρώθηκε κατά μείζονα λόγο στην διασφάλιση της τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο για την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την κλιμάκωση της έντασης σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Δύσης - Ρωσίας και σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας και λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής.

Βασική «λεπτομέρεια» παραμένει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει συμπεριλάβει επί του παρόντος το φυσικό αέριο στη λίστα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να μην τίθεται ζήτημα ξαφνικής διακοπής των ροών.

Το σοκ για την Πολωνία και την Βουλγαρία συνδέεται, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, με το γεγονός ότι προέκυψε διαφωνία με την Μόσχα ως προς τη μέθοδο πληρωμής. Ζήτημα που χρησιμοποίησε (και) ως πρόσχημα η ρωσική πλευρά, σε συνδυασμό με τις έντονες πολιτικές διαφωνίες με τις κυβερνήσεις των δύο συγκεκριμένων χωρών.

Ωστόσο, η ΕΕ ήδη διαμηνύει ότι θα στηριχθούν οι χώρες - μέλη στο σύνολό τους, ενώ η Αθήνα από την πλευρά της θα πράξει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βοηθήσει την γειτονική Βουλγαρία ώστε να μην «στεγνώσει» από φυσικό αέριο.

Ως προς το ζήτημα των πληρωμών, που θα γίνονται σε κάθε περίπτωση σε ευρώ - αλλά θα μεταφράζονται σε ρούβλια πριν καταλήξουν στη Μόσχα, η ελληνική πλευρά θεωρεί μάλλον τεχνικό το ζήτημα και εκτιμάται πως υπάρχει επαρκής χρόνος μέχρι τα τέλη Μαϊου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η επόμενη πληρωμή για την Gazprom.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Δημοφιλή