Ενεργειακό χάος σε Γαλλία και Γερμανία από τις ελλείψεις σε βενζίνη και φυσικό αέριο

Οι εργαζόμενοι στον ενεργεικαό κολοσσό Total απεργούν για 13η μέρα με τα περισσότερα βενζινάδικα στη Γαλλία να είναι κλειστά
Anadolu Agency via Getty Images

Χάος επικρατεί στη Γαλλία από τις ελλείψεις βενζίνης καθώς όλο και περισσότερα βενζινάδικα κλείνουν λόγο αδυναμίας εφοδιασμού που προκαλούν οι απεργίες στον ενεργειακό κολοσσό TOTAL απο έκλεισαν τα περισσότερα διυλιστήρια της εταιρείας.

Σύμφωνα με το France24, τα τελευταία 24ωρα, ατελείωτες είναι οι ουρές στο Παρίσι και στις περισσότερες πόλεις, με τους Γάλλους οδηγούς που ζουν στο βορά να περνούν τα σύνορα με το Βέλγιο για να εφοδιάσουν τα αυτοκίνητά τους.

Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της Γαλλικής ΤOTAL απεργούν εδώ και 13 μέρες, με αποτέλεσμα τρία από τα πέντε διυλιστήρια να έχουν βγει εκτός λειτουργίας.

Σήμερα οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους, έως ότου η επιχείρηση αποδεχτεί το αίτημά τους για αύξηση 10% στους μισθούς τους η οποία σε τιμή πληθωρισμού υπολογίζεται σε 7%, ενώ διεκδικούν κι ένα επιπλέον 3%, από τα υπερκέρδη της εταιρείας μέσα στον χρόνο.

Οι απεργίες έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα εν μέσω μιας συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, με μεγάλες συνέπειες στην κοινωνία καθώς χιλιάδες παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο λόγω ακινητοποιημένων σχολικών, γιατροί και νοσοκόμες ενώ πολλοί επιστρέφουν στην τηλεργασία.

Γερμανία: Τεχνικά προβλήματα στη μεταφορά φυσικού αερίου

Στη Γερμανία η ανασφάλεια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μεγαλώνει καθώς προκύπτουν συνεχώς τεχνικά προβλήματα που επηρεάζουν τα σχέδια για την αποστολή φυσικού αερίου από τη Γαλλία στη Γερμανία μέσω αγωγού.

Σήμερα, ο πάροχος δικτύου φυσικού αερίου GRTgaz, ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα αυτά επιλύονται σταδιακά καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σπεύδει να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο.

«Οι τεχνικές δυσκολίες που σχετίζονται με την αντιστροφή των ροών θα μπορούσαν πράγματι να επιλυθούν, αν και συναντάμε προβλήματα», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του γαλλικού φορέα.

Η Γερμανία θα εισάγει φυσικό αέριο από τη Γαλλία, καθώς μειώνει τις εισαγωγές από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η GRTgaz είχε ανακοινώσει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία θα πρέπει να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας μια σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών που μέχρι πρότινος έρεε προς την αντίθετη κατεύθυνση μεταφέροντας φυσικό αέριο στη Γαλλία από τη Γερμανία.

Δημοφιλή