ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/12/2017 08:03 EET

ΕΝΦΙΑ: Περιθώριο μέχρι τον Μάρτιο για τις νέες αντικειμενικές αξίες έχει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Έως τον Μάιο έχει περιθώριο η κυβέρνηση να παρουσιάσει στους θεσμούς τις αποφάσεις της για τον νέο ΕΝΦΙΑ έχοντας παράλληλα αποφασίσει ποιοι θα είναι αυτοί που θα σηκώσουν το φορολογικό βάρος για το 2018.

Ειδικότερα και όπως εξηγεί η Καθημερινή επικαλούμενη τη συμφωνία Αθήνας-θεσμών, τον Μάρτιο θα πρέπει να είναι έτοιμες και ψηφισμένες από τη Βουλή οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και το αργότερο μέχρι τον Μάιο να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα προκειμένου να παρουσιαστούν στους θεσμούς τα νέα σχέδια για τον ΕΝΦΙΑ.

Τη θέση της κυβέρνησης δυσκολεύει η συμφωνία με τους πιστωτές για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές που θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες στις λαϊκές περιοχές και θα τις μειώσει στις ακριβές.

Το δημοσίευμα φέρνει χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέροντας ότι σε μία τέτοια εξέλιξη οι τιμές της εφορίας στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι θα αυξηθούν από τα 700 ευρώ το τετραγωνικό σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Όπως τονίζει επίσης ακόμα και στην περίπτωση που οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ παραμείνουν ως έχουν, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις παραπάνω περιοχές θα πληρώσουν αυξημένο φόρο κατά 30%, ενώ στις περιοχές που θα γίνουν μειώσεις, ο ΕΝΦΙΑ θα συρρικνωθεί.

Σε κάθε περίπτωση η μεταφορά του φορολογικού βάρους στις πλάτες των ιδιοκτητών ακινήτων χαμηλής αξίας προβληματίζει την κυβέρνηση που γνωρίζει ότι το πολιτικό κόστος σε αυτή την περίπτωση θα είναι μεγάλο.

Επικαλούμενο παράγοντες της αγοράς το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι επιλογές της κυβέρνησης είναι δύο:

-Η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, προκειμένου να εισπραχθεί το απαιτούμενο ποσό και συγκεκριμένα 2,65 δισ. ευρώ σε όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή, να κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους συγκριτικά με αυτά που πλήρωσαν σήμερα.

-Να επιβληθεί ο φόρος σε περισσότερα ακίνητα προκειμένου να εισπραχθεί το ίδιο ποσό. Σημειώνεται ότι μόνο τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και αυτά όχι από τον κύριο φόρο αλλά από τον συμπληρωματικό. Αν και η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε στην ένταξη στον συμπληρωματικό φόρο (αθροίζεται και φορολογείται η ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών εφόσον αυτή ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ) των αγροτεμαχίων, εξαιρέθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας της εφορίας να υπολογίσει την αξία τους.

(Με πληροφορίες από Καθημερινή)

Sponsored Post