Ενοχος για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 25 ετών.
ASSOCIATED PRESS

Ενοχος για βιασμό τρίτου βαθμού και σεξουαλική κακοποίηση κρίθηκε ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν από το σώμα των ενόρκων του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης που αποτελούνταν από επτά άνδρες και πέντε γυναίκες.

Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 25 ετών.

Ωστόσο, το δικαστήριο τον αθώωσε για την κατηγορία του βιασμού πρώτου βαθμού και για αυτήν της κατά συρροή σεξουαλικής παρενόχλησης.

H υπόθεση βρέθηκε στο επίκεντρο του κινήματος #ΜeToo από την αρχή το οποίο -υπενθυμίζουμε- πως έδωσε την αφορμή σε δεκάδες γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για την παρενόχληση που έχουν δεχτεί από ισχυρούς άνδρες.

Ο πρώην παραγωγός εισήλθε στο δικαστήριο φορώντας ένα μπλε κοστούμι και υποβασταζόμενος.

Η καταδίκη επήλθε έπειτα από χρόνια συζητήσεων σχετικά με την συμπεριφορά του, καταστρέφοντας την καριέρα του και δίνοντας βήμα στις γυναίκες να καταγγείλουν φαινόμενα σεξουαλικής βίας ή παρενοχλήσεις που τυχόν έχουν δεχτεί.

O 67χρονος παραγωγός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει στο Λος Άντζελες νέα δίκη για βιασμό και σεξουαλική επίθεση δύο γυναικών το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι εξι γυναίκες κατέθεσαν στο δικαστήριο πως δέχτηκαν σεξουαλική παρενόχληση, παρότι τελικά, ο 67χρονος αντιμετώπιζε κατηγορίες για τις περιπτώσεις μόνο δύο εξ αυτών. Οι τέσσερις γυναίκες που κατέθεσαν, τόνισαν πως οι πράξεις του ήταν συστηματικές.

Οι κατηγορίες βασίστηκαν στην κατάθεση της Μίριαμ Χάλεϊ, πρώην τηλεοπτικής παραγωγού, η οποία κατέθεσε πως ο πρώην παραγωγός την ανάγκασε να κάνει στοματικό σεξ μαζί του στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν το 2006.

Η δεύτερη μαρτυρία που οδήγησε στην ενοχοποίηση του παραγωγού ήταν εκείνη της Τζέσικα Μαν, ηθοποιού που υποστήριξε πως ο Χάρβεϊ Γουάινστιν τη βίασε στο ξενοδοχείο του Μιντάουν Μανχάταν το 2013.