ΠΟΛΙΤΙΚΗ
05/03/2018 10:06 EET | Updated 05/03/2018 18:03 EET

Το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για άρση της προφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών

Sooc

Απορρίφθηκε από το δικαστήριο της Αδριανούπολης το αίτημα των συνηγόρων των δύο έλληνων στρατιωτικών για άρση της προφυλάκισής του και άμεση απελευθέρωση. 

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία (με την προσθήκη ή μη νέων κατηγοριών, πέραν της παράνομης εισόδου στη χώρα), η αποδοχή ή η απόρριψη της και τελικά ο ορισμός δικασίμου. 

Λίγη ώρα αργότερα έκανε δηλώσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ. 

«Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» δήλωσε, τονίζοντας επίσης πως η κράτησή τους δεν έχει προκαλέσει κάποια συζήτηση περί ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών. «Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας» αλλά τελικά όπως είπε το Ειρηνοδικείο Ανδριανουπόλεως αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Οι «κατασκοπεία» τα σενάρια ανταλλαγής και η  προπαγάνδα 

«Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν  τις  εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα  ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο». 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το αδίκημα της κατηγορίας, κατέστη σαφές πως δεν δεν περιλαμβάνεται μέχρι στιγμής στο κατηγορητήριο αλλά πως οι αρχές ερευνούν το θέμα. Ωστόσο από τη πρώτη στιγμή υπάρχουν δηλώσεις-όπως αυτή του αρχηγού της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών, ΜΙΤ - και πλήθος δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο είτε προεξοφλούν την απαγγελία της πρόσθετης κατηγορίες είτε πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι να προκαλείται μια τεράστια σύγχυση. 

Σε κάθε περίπτωση η κράτηση των δύο στρατιωτικών παρατείνεται μέχρι να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, η οποία δεν έχει καταστεί σαφές πόσος καιρός μπορεί να χρειαστεί για να ολοκληρωθεί. 

Πάντως σήμερα, Δευτέρα, ο εισαγγελέας παρείχε στις οικογένειες άδεια να επισκεφθούν τους δύο αξιωματικούς, που είναι προφυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανουπόλεως.

Οι γονείς μάλιστα των δύο συλληφθέντων παρέστησαν στο δικαστήριο αλλά  αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση. 

Ο 25χρονος ανθυπολοχαγός Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Μηχανικού Δ. Κουκλατζής- και οι δύο της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας κρατούνται από την τουρκική χωροφυλακή σε φυλακή της Αδριανούπολης από την περασμένη Πέμπτη.

Μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ υποστηρίζουν πως ενδεχομένως  το κατηγορητήριο σε βάρος του να μην αφορά μόνο την παράνομη είσοδο στη χώρα αλλά αυτό της  «απόπειρας τέλεσης κατασκοπείας» κάτι που θα περιέπλεκε πολύ την υπόθεση. 

Sooc

Οι δύο στρατιωτικοί επιμένουν στις καταθέσεις τους πως πέρασαν από λάθος στο τουρκικό έδαφος, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν παράνομους μετανάστες.

Τους δύο στρατιωτικούς έχει επισκεφθεί η ελληνίδα πρόξενος στην Αδριανούπολη, ενώ η ελληνική πλευρά τους έχει εφοδιάσει με χρήματα, πολιτικά ρούχα, πρόχειρα αλλά και κοστούμια.

Η στάση του Υπ.Εξωτερικών

«Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον «Πρακτορείο 104,9 FM» είπε πως «η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη, η κατηγορία που έχει απευθύνει ο Εισαγγελέας ανταποκρίνεται στα πράγματα, μολονότι υπήρχε πρόταση από την εισαγγελική αρχή ακόμη και για κατασκοπεία, η δικαστική αρχή που συνέταξε το κατηγορητήριο δεν αποδέχθηκε αυτή την -προφανώς μη λογική- κατηγορία, επομένως αν τα πράγματα θα κινηθούν όπως θα πρέπει, να ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα, τα πράγματα θα λυθούν ομαλά». 

Sooc

«Ο κίνδυνος», εκτίμησε ο αν. υπουργός, «είναι ακριβώς να ενδώσουμε σε αυτό που μια πλευρά του τουρκικού Τύπου προσπάθησε να καλλιεργήσει, είτε δηλαδή ιστορίες τύπου Τζον Λε Καρέ, κατασκοπικές, που προφανώς καμία ανταπόκριση δεν έχουν στην πραγματικότητα, είτε άλλα χειρότερα μυθεύματα, ότι επίκειται ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δικούς μας, πράγματα που προφανώς είναι αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, είπε και αυτός πως δεν θα υπάρξει συσχετισμός των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα, ζητώντας άσυλο. 

Από πλευράς του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΔΝ, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι η υπόθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά μια ακόμα έκφραση της βούλησης της Τουρκίας για να διατηρήσει και να ενισχύσει την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. «Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν άμεσα πίσω, είναι προφανές ότι με στολή δεν κάνεις κατασκοπεία» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.