Ένοπλες Δυνάμεις: «Ουδέν σενάριο» υπαγωγής των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ

Τι ανέφεραν στρατιωτικές πηγές μετά από δημοσιεύματα.
.
.
Eurokinissi

Ουδέν σενάριο εξετάζεται για την υπαγωγή των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ, διευκρινίζουν πηγές του ΥΠΕΘΑ σε σχέση με αναφορές και δημοσιεύματα περί «ενσωμάτωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ».

Όπως υπογραμμίζουν οι εν λόγω πηγές, οι υγειονομικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι και θα παραμείνουν ανεξάρτητες και στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στους απόστρατους και στις οικογένειες τους.

Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται:

-Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επίλυση διαφόρων τρεχόντων προβλημάτων και την οικονομική διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων.

-Η επένδυση σε νέο εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες στα στελέχη και τους απόστρατους όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και τους λοιπούς δικαιούχους.

-Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φροντίδας σε αυτούς που έχουν ανάγκη αποκατάστασης, στους χρόνια πάσχοντες και στους ηλικιωμένους, με τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα και ανακοίνωση/ επιστολή της ΠΟΕΣ (Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών), όπου αναφερόταν πως «αποκαλύφθηκε σε έγκριτο δημοσιογραφικό ιστότοπο του αμυντικού ρεπορτάζ απόσπασμα εγγράφου που, μεταξύ άλλων και δίχως καμία προηγούμενη διαβούλευση και δίχως να έχει εξηγηθεί η αναγκαιότητα και ο σκοπός, κάνει λόγο, αφενός για δημιουργία κοινού Σώματος του υγειονομικού στρατιωτικού προσωπικού και αφετέρου για τη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων υπό νέο καθεστώς, ως “ενιαίο λειτουργικό σχήμα με κοινό προϋπολογισμό και έσοδα” καθώς και την “επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ”. Κοινώς, γίνεται με τεχνοκρατικούς όρους λόγος για ενοποίηση.

Επικουρικά, αναφέρονται, πιθανώς για λόγους εντυπωσιασμού, η “επίλυση θεμάτων με τον ΕΟΠΥΥ”, καθώς και “η επίλυση διαφόρων θεμάτων που σχετίζονται με την Υγεία των στελεχών των ΕΔ, η ψηφιοποίηση διαδικασιών, η ελαχιστοποίηση της”».

Αναφερόταν πως «η ανωτέρω διατύπωση δημιουργεί, συνολικά, πολύ σοβαρούς προβληματισμούς», με την ΠΟΕΣ να καλεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να «μην συμμετάσχετε σε αυτό το προ πολλού προδιαγεγραμμένο ανοσιούργημα της στοχοποίησης της δημόσιας Υγείας». Στη συνέχεια συμπληρώνονταν τα εξής:

«Τα προβλήματα είναι γνωστά, συγκεκριμένα και μπορούν να επιλυθούν με πολύ απλές ενέργειες:

α. Άμεση απεμπλοκή των στρατιωτικών νοσοκομείων από το ΕΣΥ.

β. Άμεση εξόφληση όλων των χρεών τρίτων προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο πλαίσιο της υπαγωγής τους στο ΕΣΥ.

γ. Άμεση θεσμική επίλυση όλων των επιμέρους προβλημάτων (πχ ολοκλήρωση επέκτασης άυλης συνταγογράφησης σε όλους τους τομείς, έκδοση ΚΥΑ για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών από το σύνολο των φαρμακείων κλπ).

δ. Άμεση αποδέσμευση του ιατρονοσηλευτικού (και λοιπού) στρατιωτικού προσωπικού από υποχρεώσεις «τρίτων φορέων» και επιστροφή του στις οργανικές τους θέσεις.

ε. Άμεση επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε το νέο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους στρατιωτικούς και τα μέλη των οικογενειών τους.

στ. Άμεση στήριξη της Δημόσιας Υγείας με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση των υφιστάμενων δομών.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία εμπίπτουν σε ειδικά καθεστώτα. Εμπλέκονται δωρεές ευεργετών, θεσμοθετημένες εισφορές κλπ. Μην επιτρέψετε την ολοκλήρωση αυτού του καλά οργανωμένου «εγκλήματος». Η Δημόσια Υγεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μείζον, συνταγματικώς κατοχυρωμένο ανθρώπινο Δικαίωμα και απαιτούμε να παραμείνει έτσι».

Δημοφιλή