ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/02/2018 11:12 EET | Updated 24/02/2018 18:43 EET

Έληξε η ένταση στις φυλακές Κορυδαλλού. Ένταση και προσαγωγές σε διαμαρτυρία έξω από υπουργείο Δικαιοσύνης

Eurokinissi

Έληξε η αναταραχή που επικράτησε από το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς οι κρατούμενοι στις πτέρυγες Α και Δ, μεταξύ των οποίων και μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, κατέλαβαν κοινόχρηστους χώρους των φυλακών.

Η ένταση επικράτησε ύστερα από επιχείρηση των ΕΚΑΜ για τη μεταγωγή του κρατουμένου Κωνσταντίνου Γιατζόγλου, ενώ η είδηση έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην οποία μάλιστα γινόταν λόγος για εξέγερση στον Κορυδαλλό: «Κρατούμενοι των φυλακών άρχισαν να σπάνε πόρτες και να ανοίγουν κελιά ως αντίδραση στην επιχείρηση των ΕΚΑΜ που διεξήχθη σήμερα το πρωί στο κελί του κρατούμενου Κωνστατίνου Γιαγτζόγλου».

Σε δεύτερη ανάρτησή τους στην ίδια ιστοσελίδα προσθέτουν ότι «οι κρατούμενοι πήραν κλειδιά και ασύρματο». Ο Γιαγτζόγλου είχε μεταχθεί από τη Λάρισα στις φυλακές Κορυδαλλού λόγω δίκης. Βρίσκεται σε απεργία πείνας ζητώντας τη μόνιμη παραμονή του στον Κορυδαλλό. Σήμερα Σάββατο έγινε η μεταγωγή του στις φυλακές Λάρισας και αυτό έγινε αιτία για τα επεισόδια που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στις φυλακές έχει ομαλοποιηθεί. Οι κρατούμενοι πραγματοποιούν ειρηνική διαμαρτυρία σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και τη μεταγωγή του Γιατζόγλου, την οποία χαρακτηρίζουν βίαιη- ενώ είναι σε συνεννόηση με άλλες φυλακές για να πραγματοποιήσουν και οι κρατούμενοί τους στάση σε ένδειξη αλληλεγγύης. 

Στις φυλακές Κορυδαλλού μετέβη εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να ενημερωθεί και να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους κρατούμενους. 

Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης υπογράμμιζε νωρίτερα ότι όλα τα κλειδιά των θυρών των φυλακών βρίσκονται στα χέρια των σωφρονιστικών υπαλλήλων και όχι των κρατουμένων.

Ανακοινώσεις έχουν εκδοθεί από κρατουμένους- μία εκ των οποίων υπογράφει και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, στην οποία γίνεται λόγο για «αυταρχισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης». 

Παράλληλα, σήμερα το μεσημέρι ομάδα περίπου 70 ατόμων διαμαρτυρήθηκε έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τα διαδραματιζόμενα στις φυλακές Κορυδαλλού. Κατά την αποχωρησή τους, σημειώθηκε ένταση και έγιναν προσαγωγές.