Εντυπωσιακό και κάπως τρομακτικό: Μέλισσες συνεργάζονται και ανοίγουν καπάκι αναψυκτικού (vid)

Παίρνουν θέση η μία απέναντι στην άλλη, πετάνε το καπάκι και κλέβουν τη Fanta. Τα μυστήρια της νοημοσύνης των μελισσών.

Viral έχει γίνει το βίντεο από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας στο οποίο βλέπουμε δύο μέλισσες να συνεργάζονται αρμονικά με στόχο να σηκώσουν το καπάκι ενός μπουκαλιού αναψυκτικού. Και να τα καταφέρνουν περίφημα.

Οι δύο μέλισσες παίρνουν θέση, σχεδόν συμμετρικά γύρω από το καπάκι και η μία απέναντι από την άλλη, και χρησιμοποιούν τα πόδια τους για να το αφαιρέσουν.

Το σηκώνουν, το σπρώχνουν και αυτό πέφτει κάτω. Και μετά όλη η Fanta είναι δική τους.

″Τράβηξα το βίντεο κατά τη διάρκεια του διαλείμματός στη δουλειά, για μεσημεριανό. Πήρα ένα αναψυκτικό αλλά οι μέλισσες μου το έκλεψαν” είπε στο Viral Hog που είδε ζωντανά την όλη επιχείρηση των μελισσών και την κατέγραψε.

Youtube
Youtube
Youtube
Youtube
Youtube
Youtube

Το βίντεο τραβήχτηκε στις 17 Μαϊου και πλέον τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει viral αφού έχει ξετρελάνει τους χρήστες του διαδικτύου που φυσικά δεν παραλείπουν να σχολιάσουν.

″Αυτό το βίντεο είναι εντυπωσιακό αλλά επίσης τρομακτικό. Πώς στο καλό το κατάφεραν αυτό;”, ”Μπορούμε να τις προσλάβουμε και να τις πληρώνουμε με Fanta” ήταν μερικά από τα σχόλια.

Επιστημονικές μελέτες, όπως αναφέρει η Daily Mail, έχουν ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι μέλισσες. Για παράδειγμα το 2018, ερευνητές του Χάρβαρντ αποκάλυψαν πώς ένα ολόκληρο σμήνος μελισσών γίνεται ένα και κινείται ως ένα σώμα όταν η φωλιά τους κινδυνεύει.

Οι επιστήμονες πέρασαν μήνες αναστατώνοντας σμήνη μελισσών για να διαπιστώσουν πως καταφέρνουν να παραμένουν ενωμένες μεταξύ τους και ανακάλυψαν ότι μπορούν να αισθανθούν την κατεύθυνση των άλλων μελισσών και να ακολουθήσουν τις κινήσεις τους.

Η αγάπη των μελισσών για ο,τιδήποτε γλυκό είναι γνωστή αλλά το 2016 επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μαίρη του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός μικρού σταγονιδίου νερού με ζάχαρη επέτρεψε στα έντομα να εισέλθουν σε μια συναισθηματική κατάσταση παρόμοια με την ανθρώπινη αισιοδοξία.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν τροφή σε ένα μπλε λουλούδι και καθόλου φαγητό σε ένα πράσινο λουλούδι, εκπαιδεύοντας τις μέλισσες να συνδέσουν ορισμένες αποχρώσεις λουλουδιών με την τροφή.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες παρουσίασαν στις μέλισσες ένα νέο γαλαζοπράσινο λουλούδι για να εξετάσουν την αντίδρασή τους. Διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες στις οποίες είχε δοθεί ένα σταγονίδιο ζαχαρόνερου πριν από την απελευθέρωσή τους, χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο για να προσγειωθούν στο γαλάζιο-πράσινο λουλούδι. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτό έδειξε ότι το ζαχαρόνερο τόνωσε την διάθεση των μελισσών.

Ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής, Λαρς Τσίτκα σχολίασε πως «η ανακάλυψη πως οι μέλισσες εμφανίζουν όχι μόνο εκπληκτικά επίπεδα νοημοσύνης, αλλά και πως βιώνουν καταστάσεις που μοιάζουν με συναισθήματα, δείχνουν ότι πρέπει να σεβόμαστε τις ανάγκες τους όταν τις δοκιμάζουμε σε πειράματα και ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη επιβίωσή τους».

Δημοφιλή