Η Βρετανία ξόδεψε 3,7 δισ. για άρματα μάχης που δεν πυροβολούν εν κινήσει

Η General Dynamics έχει ήδη εισπράξει ένα πολύ μεγάλο ποσό και δεν έχει παραδώσει τίποτα.
Το τεθωρακισμένο άρμα μάχης Ajax.
Το τεθωρακισμένο άρμα μάχης Ajax.
UK Ministry of Defence

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να ξοδέψει 3,2 δισεκατομμύρια λίρες - 3,7 δισ. ευρώ - για θορυβώδη άρματα μάχης, τα οποία δεν είναι σε θέση να πυροβολήσουν ενώ κινούνται. Το θέμα αποκάλυψαν οι Times του Λονδίνου, καθώς η βρετανική κυβέρνηση καλείται να αναβαθμίσει τον ”θλιβερό” στόλο των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης.

Το τεθωρακισμένο Ajax, είχε εντυπωσιάσει τόν τότε Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος παρήγγειλε 589 από αυτά το 2014, αφού έλαβε το πράσινο φως του Στρατού.

Σήμερα, ο Στρατός ακόμα περιμένει να τα παραλάβει και σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει διάφορα προβλήματα, μεταξύ των οποίων ο υπερβολικός θόρυβος στο εσωτερικό των αρμάτων μάχης και το γεγονός ότι δεν μπορούν να πυροβολήσουν ενώ κινούνται, λόγω έντονων δονήσεων.

Αχρηστα και πανάκριβα

Οπλισμένα με κανόνια των 40mm και ελαφρά αυτόματα όπλα, τα Ajax είναι πιο ελαφριά και πιο ευέλικτα από το κύριο Βρετανικό άρμα μάχης, το Challenger 2. Το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να πυροβολήσει ενώ κινείται, όμως, καθιστά το Ajax άχρηστο για τις αναγνωριστικές μονάδες που θα το χρησιμοποιήσουν.

Παρ′ όλα αυτά, η Βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει περισσότερα από 3,2 δισ. λίρες για τα οχήματα - τμήμα συνολικού προγράμματος κόστους 5,5 δισ. λιρών. Η πιο πρόσφατη πληρωμή έγινε φέτος και ήταν ύψους 600 εκατ. λιρών.

Σύμφωνα δε με μία από τις πηγές των Times, τα ποσά μπορεί να πληρώνονται, αλλά τα Ajax δεν παραδίδονται και η General Dynamics - η κατασκευάστριά τους - έχει ήδη εισπράξει ένα πολύ μεγάλο ποσό από τον προϋπολογισμό της Βρετανικής άμυνας, χωρίς να έχει παραδώσει ούτε ένα προϊόν που λειτουργεί.

Δημοφιλή