Εντολή Τσίπρα για (προεκλογική;) επίσπευση των φοροελαφρύνσεων

Εντολή Τσίπρα για (προεκλογική;) επίσπευση των φοροελαφρύνσεων
SOOC

Στην τελική ευθεία μπαίνει η συγγραφή του πολυνομοσχεδίου με το πακέτο ελαφρύνσεων τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να φέρει το συντομότερο δυνατό προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα αποτυπώνει τις δεσμεύσεις τις οποίες εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να είναι έτοιμο το επόμενο διάστημα προκειμένου να σε πρώτη φάση να ελεγχθεί από τους Θεσμούς και αμέσως μετά να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε αυτό θα περιλαμβάνεται ολόκληρη η δέσμη μέτρων σχετικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τις αλλαγές των φορολογικών συντελεστών από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% στο 22% για τον υψηλό και από το 13% στο 12% για το χαμηλό.

Αν και το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2021 η κυβέρνηση επιθυμεί να το συμπεριλάβει από τώρα στο πολυνομοσχέδιο προκειμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή προκειμένου να διασφαλίσει την εφαρμογή του. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες φορολοελαφρύνσεις θα δώσουν σημαντική ανάσα στην αγορά.

Αντίθετα από τους συντελεστές του ΦΠΑ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει άμεσα. Ο σχεδιασμός προβλέπει η πρώτη φάση της μείωσης να γίνει την 1η Ιανουαρίου 2019 και η επόμενη την 1η Ιανουαρίου 2020. Στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν ακόμα δύο αναθεωρήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές.

Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ να είναι τουλάχιστον 30%, ο σχεδιασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ξαναγίνει μετά την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών καθώς αλλάξουν οι συντελεστές πολλών περιοχών με αποτέλεσμα να αλλάξει και ο υπολογισμός του φόρου.

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν από την αρχή του 2019 και στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Η μείωση αναμένεται να φτάσει το 13,3% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Αντίστοιχες μειώσεις στο ελάχιστο που καταβάλλεται σήμερα αναμένεται να υπάρξουν στις εισφορές για την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων. Στο ίδιο πλαίσιο θα υπάρξει επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας κατά 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20, προκειμένου να δημιουργηθεί αντίβαρο στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού ώστε να μην σταματήσουν οι επιχειρήσει να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους.

Δημοφιλή