ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί σε 5 πολιτείες από τις καταιγίδες

Επλήγη πολύ σκληρά το Κεντάκι.
Amira Karaoud via Reuters

Ένας τρομακτικός ανεμοστρόβιλος, ο οποίος ακολούθησε μια πορεία η οποία διεκδικεί τον τίτλο της μεγαλύτερης που έχει καταγραφεί, σάρωσε τις κεντρικές ΗΠΑ σκοτώνοντας δεκάδες και καταστρέφοντας ένα εργοστάσιο κεριών, ένα γηροκομείο, εκτροχιάζοντας ένα τρένο και καταστρέφοντας μια αποθήκη της Amazon.

«Προσεύχομαι να υπάρξει και άλλη διάσωση. Προσεύχομαι να υπάρξει άλλη μία ή δύο» είπε ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Άντι Μπεσέαρ, καθώς συνεργεία έκαναν έρευνες στα χαλάσματα του εργοστασίου κεριών στο Μέιφινλντ, όπου 110 άνθρωποι εργάζονταν σε νυχτερινή βάρδια την Παρασκευή όταν χτύπησε η καταιγίδα. Σαράντα εξ αυτών διασώθηκαν.

Στο Κεντάκι και μόνο, 22 ήταν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί το απόγευμα του Σαββάτου, μα ο Μπεσέαρ είπε ότι πάνω από 70 μπορεί να σκοτώθηκαν όταν ανεμοστρόβιλος «πάτησε στη γη» για πάνω από 320 χλμ στην πολιτεία του και ότι οι νεκροί ίσως ξεπεράσουν τους 100 σε 10 ή παραπάνω κομητείες.

Μεταξύ των 36 νεκρών σε πέντε πολιτείες περιλαμβάνονται έξι στο Ιλινόι, όπου επλήγη αποθήκη της Amazon, τέσσερις στο Τενεσί, δύο στο Αρκάνσας, όπου καταστράφηκε γηροκομείο, και δύο στο Μιζούρι.

Εάν οι αναφορές επιβεβαιωθούν, ο ανεμοστρόβιλος θα μείνει στην ιστορία των ΗΠΑ ίσως ως ένας από τους μεγαλύτερους βίαιους ανεμοστρόβιλους που έχουν καταγραφεί, είπε ο Βίκτορ Γκενζίνι, ερευνητής ακραίων καιρικών φαινομένων στο Northern Illinois University.

Ο μεγαλύτερος ανεμοστρόβιλος που έχει καταγραφεί, τον Μάρτιο του 1925, διέσχισε 355 χλμ σε Μιζούρι, Ιλινόι και Ιντιάνα. Μα ο Γκενζίνι είπε πως επί της προκειμένης ίσως να διέσχισε 400 χλμ. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το ότι ήρθε τον Δεκέμβριο, όταν κατά κανόνα ο ψυχρότεροες καιρός περιορίζει τους ανεμοστρόβιλους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για το Κεντάκι το Σάββατο και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις πολιτείες που επηρεάζονται. «Σας υπόσχομαι, ό,τι χρειαστείτε...η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βρει τρόπο να το παρέχει» είπε ο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από Associated Press