ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φοιτητών που διαδηλώνουν για τη Γάζα

Εφιπποι εθνοφρουροί του Τέξας με κλομπ διέλυσαν τη διαμαρτυρία των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Οστιν.
Διαδηλωτές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας σπρώχνουν αξιωματικούς της δημόσιας ασφάλειας του Πανεπιστημίου, καθώς τα πνεύματα οξύνονται κατά τη διάρκεια μιας φιλοπαλαιστινιακής κατάληψης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στο Λος Άντζελες.
Διαδηλωτές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας σπρώχνουν αξιωματικούς της δημόσιας ασφάλειας του Πανεπιστημίου, καθώς τα πνεύματα οξύνονται κατά τη διάρκεια μιας φιλοπαλαιστινιακής κατάληψης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στο Λος Άντζελες.
via Associated Press

Η αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες ακόμη φοιτητές σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, καθώς οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα εντείνονται στις πανεπιστημιουπόλεις της χώρας.

Περίπου 108 συλλήψεις έγιναν στο Emerson College, δήλωσε η αστυνομία της Βοστώνης στον αμερικανικό εταίρο του BBC, το CBS News.

Νωρίτερα, 93 άτομα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Λος Άντζελες τέθηκαν υπό κράτηση με την κατηγορία της καταπάτησης.

Νωρίτερα, υπήρξαν χαοτικές σκηνές στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, καθώς εκατοντάδες έφιπποι εθνοφρουροί και αστυνομικοί, κρατώντας κλομπ, διέλυσαν τους διαδηλωτές μετά από συγκρούσεις. Οι αρχές δήλωσαν ότι 34 άτομα συνελήφθησαν και εκεί.

Στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ όλο και περισσότεροι φοιτητές απέχουν από τα μαθήματα ή προσπαθούν να στήσουν καταλήψεις για να διαμαρτυρηθούν κατά της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι τελευταίες συλλήψεις ακολουθούν χθεσινές στο Κολούμπια, το Γέιλ, το Μπράουν και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Στο USC του Λος Άντζελες, έγιναν συλλήψεις καθώς οι φοιτητές συγκεντρώνονταν στο Alumni Park - όπου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η κεντρική τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου τον επόμενο μήνα.

Αστυνομικοί με εξοπλισμό ΜΑΤ εκκαθάρισαν έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν.

Οι φοιτητές έλαβαν 10λεπτη προειδοποίηση από ελικόπτερα της αστυνομίας να διαλυθούν. Όσοι αρνήθηκαν συνελήφθησαν με την κατηγορία της καταπάτησης.

Η Kelly Munz από το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν στην περιοχή και έφτασαν για να βοηθήσουν το πανεπιστήμιο όταν οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να φύγουν.

Ένας διαδηλωτής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας συλλαμβάνεται από αστυνομικούς του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του USC κατά τη διάρκεια μιας φιλοπαλαιστινιακής κατάληψης στο πάρκο Alumni της πανεπιστημιούπολης την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στο Λος Άντζελες.
Ένας διαδηλωτής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας συλλαμβάνεται από αστυνομικούς του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του USC κατά τη διάρκεια μιας φιλοπαλαιστινιακής κατάληψης στο πάρκο Alumni της πανεπιστημιούπολης την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στο Λος Άντζελες.
via Associated Press

Στο κανάλι του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το USC ανέφερε ότι η διαμαρτυρία έληξε, αλλά η πανεπιστημιούπολη παρέμεινε κλειστή μέχρι νεωτέρας, προσθέτοντας: «οι φοιτητές του USC θα έχουν πρόσβαση μέσω των πυλών και όλοι όσοι βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη θα μπορούν να βγουν».

Η διαμαρτυρία αναφέρθηκε ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνική στην αρχή, αλλά στη συνέχεια έγινε τεταμένη με τη συνεχιζόμενη παρουσία της αστυνομίας.

Βίντεο στο διαδίκτυο έδειχναν διαδηλωτές να πετούν μπουκάλια με νερό στην αστυνομία όταν αυτή προσπάθησε να συλλάβει μια γυναίκα, φωνάζοντας «Αφήστε την να φύγει»!

Άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από τους αστυνομικούς, πνίγοντας τις προειδοποιήσεις τους με συνθήματα «ελεύθερη Παλαιστίνη».

Η αστυνομία της Βοστώνης δήλωσε στο CBS ότι τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο Emerson College - ένας από αυτούς σοβαρά, αν και η κατάστασή τους δεν ήταν απειλητική για τη ζωή. Κανένας διαδηλωτής δεν τραυματίστηκε, πρόσθεσε η αστυνομία.

Φοιτητές λέγεται ότι είχαν κατασκηνώσει από την Κυριακή, αγνοώντας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, τις προειδοποιήσεις να αποχωρήσουν.

Το Emerson College δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις συλλήψεις. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαμαρτυρίες - παροτρύνοντας παράλληλα τους ακτιβιστές να συμμορφώνονται με το νόμο.

Εν τω μεταξύ, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, φοιτητές αψήφησαν το κρύο για να στήσουν περισσότερες από 30 σκηνές μπροστά από το άγαλμα του Τζον Χάρβαρντ στην αυλή του Χάρβαρντ - το παλαιότερο τμήμα του πανεπιστημίου - το βράδυ της Τετάρτης. Παρέμειναν εκεί την Πέμπτη.

Χαοτικές σκηνές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας

Νωρίτερα, υπήρξαν χαοτικές σκηνές στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, καθώς εκατοντάδες έφιπποι τοπικοί και πολιτειακοί αστυνομικοί, κρατώντας γκλομπ, διέλυσαν τους διαδηλωτές.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Aμποτ ανέπτυξε την Εθνοφρουρά για να σταματήσει τους διαδηλωτές από το να διαδηλώσουν μέσα στην πανεπιστημιούπολη, λέγοντας, ότι «ανήκουν στη φυλακή».

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αστυνομικούς να σπρώχνουν μέσα στο πλήθος, ενώ προειδοποιούν τους διαδηλωτές από μεγάφωνα να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις ή να αντιμετωπίσουν σύλληψη.

«Σας διατάζω στο όνομα του λαού της πολιτείας του Τέξας να διαλυθείτε», ανέφερε η ανακοίνωση.

Τριάντα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ένας φωτογράφος του Fox News 7 Austin εθεάθη να πέφτει στο έδαφος με την κάμερά του ενώ ήταν περικυκλωμένος από δυνάμεις των ΜΑΤ. Το αμερικανικό πρακτορείο επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο εικονολήπτης συνελήφθη.

Άλλοι διαδηλωτές εθεάθησαν να πέφτουν στο έδαφος δεμένοι από τα ΜΑΤ. Αλλά λίγο αργότερα περίπου 300 διαδηλωτές ανασυντάχθηκαν, κάθισαν στο γρασίδι κάτω από τον εμβληματικό πύργο του ρολογιού του σχολείου και φώναζαν «ελεύθερη Παλαιστίνη».

Οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται μετά τις συλλήψεις στην Κολούμπια

Οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αμερική μετά τις συλλήψεις περισσότερων από 100 ατόμων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης πριν από μία εβδομάδα, αφού η αστυνομία προσπάθησε να εκκαθαρίσει έναν καταυλισμό.

Οι διαδηλωτές στο Κολούμπια παρενόχλησαν νωρίτερα την Τετάρτη τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, που είχε επισκεφθεί το πανεπιστήμιο.

Ολόκληρη η πανεπιστημιούπολη είχε στολιστεί από δεκάδες παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως «οι πραγματικοί Αμερικανοί στέκονται στο πλευρό της Γάζας», «αποστρατιωτικοποιήστε την εκπαίδευση» και «δεν έχουν μείνει πανεπιστήμια στη Γάζα».

Πηγή: BBC

Δημοφιλή