ΗΠΑ: Ίδρυση ταμείου για τα έξοδα της νομικής εκπροσώπησης πρώην αλλά και εν ενεργεία μελών της κυβέρνησης Τραμπ

ΗΠΑ: Ίδρυση ταμείου για τα έξοδα της νομικής εκπροσώπησης πρώην αλλά και εν ενεργεία μελών της κυβέρνησης Τραμπ
Jonathan Ernst / Reuters

Ιδρύθηκε ειδικό ταμείο για τα έξοδα της νομικής εκπροσώπησης και υπεράσπισης πρώην αλλά κι εν ενεργεία μελών της κυβέρνησης Τραμπ. Το ταμείο θα καλύπτει και πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ έναντι της έρευνας που διεξάγεται για την Ρωσία από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ, αλλά και τις επιτροπές του Κογκρέσου που ερευνούν την ίδια υπόθεση, μεταδίδει το ABC News.

Το ταμείο (The Patriot Legal Expense Fund Trust LLC) ιδρύθηκε με νομική υπόσταση κοινοπραξίας περιορισμένης εταιρικής ευθύνης και έχει έδρα το Ντέλαγουερ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα σε δελτίο Τύπου.

Η συγκρότησή του θα αξιοποιηθεί για την παροχή οικονομικής υποστήριξης, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα νομικής εκπροσώπησης για τον οποιονδήποτε “που έχει διατελέσει εργαζόμενος, σύμβουλος, εθελοντής ή έχει συγκεντρώσει χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τραμπ. Παράλληλα, έχει διευκρινιστεί ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λογαριασμοί στο ταμείο αυτό, ένας για τα στελέχη της κυβέρνησης και ένας ακόμη για όσους δεν είχαν εμπλοκή στην άσκηση του κυβερνητικού έργου.

Την ευθύνη διαχείρισης του ταμείου θα έχει η Ναν Χεϊγουόρθ που έχει διατελέσει πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την 19η εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Η ίδια, θα ασκεί προσωρινά διευθυντικά καθήκοντα, μέχρι τον διορισμό μόνιμου διευθυντή.

“Το ταμείο θα βοηθήσει αρκετούς από εμάς, που δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα βρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση,” δήλωσε στο ABC News πρώην στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, που έχει ν’ αντιμετωπίσει νομικά έξοδα χιλιάδων δολαρίων και πιστεύει πως θα επωφεληθεί από την ίδρυση του ταμείου.

Από το ταμείο δεν θα επωφεληθεί ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν. “Ο στρατηγός Φλιν έλαβε νωρίς μία απόφαση να μην δεχτεί χρήματα από τον πρόεδρο Τραμπ, τις επιχειρήσεις Τραμπ ή την προεκλογική εκστρατεία, ενώ δεν έχει δεχτεί την οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια. Παράλληλα, δεν αναμένει να δεχτεί χρηματοδότηση από το νέο αυτόν ταμειακό φορέα,” είχε προηγούμενα δηλώσει μία πηγή στο ABC News.

Η προσπάθεια για την συγκρότηση του ταμείου άρχισε όταν η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ προσέλαβε νομική εταιρία (Wiley Rein LLP) έναντι του ποσού των 10.000 δολαρίων, ενώ της ανέθεσε την κατάρτιση μιας πρότασης για το πώς θα μπορούσε να συγκροτηθεί το ταμείο, όπως γίνεται γνωστό από σχετικά έγγραφα. Ωστόσο, η προεκλογική εκστρατεία δεν θα έχει κάποιο ρόλο στην καθημερινή διαχείριση του ταμείου, σύμφωνα με δήλωση πηγής, που έχει λάβει γνώση για τις εξελίξεις.

Η νομική εταιρία συνεργάστηκε με το γραφείο του νομικού συμβούλου στο Λευκό Οίκο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ταμείο θα μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη του οικονομικού κόστους της νομικής υποστήριξης για τους εργαζόμενους στον Λευκό Οίκο, ενώ η λειτουργία του θα είναι σύμφωνη με το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά και τους κανόνες της ηθικής δεοντολογίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, που ιδρύεται ταμείο για την κάλυψη του κόστους νομικής εκπροσώπησης και υποστήριξης των πρώην και νυν μελών αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και της προεκλογικής εκστρατείας. Προς το τέλος της προεδρικής θητείας του Μπιλ Κλίντον ιδρύθηκε ταμείο (Clinton Legal Expense Trust) προκειμένου να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε μέλη της κυβέρνησης Κλίντον αναφορικά με την διεξαγωγή της έρευνας (Whitewater), την μήνυση σεξουαλικής παρενόχλησης της Πάολα Τζόουνς, αλλά και την έρευνα του Κογκρέσου για την αποπομπή και την δίκη του Κλίντον.

Πηγή: ABC News

Δημοφιλή