ΔΙΕΘΝΕΣ
25/10/2018 12:17 EEST | Updated 25/10/2018 13:35 EEST

ΗΠΑ: Δεν αποκλείεται να είναι ψεύτικες οι βόμβες που εστάλησαν στους Δημοκρατικούς

Evening Standard
Ακτινογραφία ενός εκ των επτά εκρηκτικών μηχανισμών.

Τουλάχιστον επτά είναι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών και όπως δηλώνουν αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας στα αμερικανικά ΜΜΕ, εξετάζεται η πιθανότητα να πρόκειται για ψεύτικες συσκευές, οι οποίες ναι μεν μοιάζουν με βόμβες αλλά δεν θα μπορούσαν να εκραγούν. 

Ολοι οι μηχανισμοί ήταν τοποθετημένοι σε φακέλους επενδεδυμένους με πλαστικό ρολό με φυσαλίδες και το όνομα του αποστολέα ήταν σε όλους το ίδιο: Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτζ, βουλευτής των Δημοκρατικών στην Φλόριντα. Οι ετικέτες των φακέλων είχαν εκτυπωθεί σε κομπιούτερ και σε όλους υπήρχαν έξι γραμματόσημα. 

Evening Standard
Αλλη μία ακτινογραφία ενός εκ των μηχανισμών. 

Οι μηχανισμοί αποτελούνταν από έναν πλαστικό (PVC) σωλήνα, με διαστάσεις 2,54 X 15,24 εκατοστά, ο οποίος περιείχε σκόνη που μοιάζει με πυρίτιδα και σπασμένα γιαλιά. Σε όλους υπήρχε μία μικρή, στρογγυλή μπαταρία με ένα ψηφιακό ρολόι και μηχανισμός πυροδότησης με καλώδιο. 

Ολες οι συσκευές περιείχαν κάποια από τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατασκευή βομβών, αλλά οι αρχές ασφαλείας δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει αν επρόκειτο για ενεργούς μηχανισμούς. 

Ο μηχανισμός που εστάλη στα γραφεία του CNN στο Μανχάταν, παραδόθηκε  από κούριερ παρά τα έξη γραμματόσημα που υπήρχαν πάνω στον φάκελο. 

The Telegraph

Οπως φαίνεται σε σχετικά βίντεο και φωτογραφίες, οι δύο άκρες του πλαστικού σωλήνα είναι κλεισμένες με τάπες και το ψηφιακό ρολόι στοιχίζει μόλις 5 δολάρια στο Amazon. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στους πραγματικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς τα ρολόγια για την αντίστροφη μέτρηση δεν είναι εμφανή, για να μην τα δουν οι στόχοι.

«Εκρητικοί μηχανισμοί με ορατή την αντίστροφη μέτρηση υπάρχουν μόνο στις ταινίες...» τονίζουν οι ειδικοί. 

Στον μηχανισμό που εστάλη στο CNN, με παραλήπτη τον πρώην επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν, ήταν κολλημένο ένα χαρτί με την φωτογραφία του Μπρέναν και ένα σχέδιο που μοιάζει με παρωδία του λογότυπου του ISIS. 

HuffPost Greece