ΗΠΑ: Στη Γερουσία η αναφορά του FBI για τον Κάβανο, εν μέσω πιέσεων από τους Ρεπουμπλικανούς

ΗΠΑ: Στη Γερουσία η αναφορά του FBI για τον Κάβανο, εν μέσω πιέσεων από τους Ρεπουμπλικανούς
Jim Bourg / Reuters

Ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή απέρριψε τις επικρίσεις των Δημοκρατικών για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της έρευνας του FBI για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος του υποψηφίου για το Ανώτατο Δικαστήριο, Μπρετ Κάβανο, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας επιδιώκουν ο συντηρητικός δικαστής να αναλάβει καθήκοντα εντός ημερών.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πιέζοντας για τον διορισμό του εκλεκτού του στο κορυφαίο αμερικανικό δικαστήριο, έγραψε στο Twitter την Πέμπτη, αφού το FBI ολοκλήρωσε την έρευνά του, ότι οι ισχυρισμοί σε βάρος του Κάβανο ήταν «εντελώς αβάσιμοι».

Ο Λευκός Οίκος έστειλε την αναφορά στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας νωρίς την Πέμπτη, και γερουσιαστές την εξετάζουν για να αποφανθούν εάν καθησυχάζει τους προβληματισμούς τους σχετικά με τον υποψήφιο.

Κάποιοι Δημοκρατικοί εξέφρασαν προβληματισμούς πως η αναφορά είναι ανεπαρκής, επειδή το FBI δεν είχε μιλήσει με αρκετούς ανθρώπους, περιλαμβανομένης της Κριστίν Μπλέιζι Φορντ, της καθηγήτριας πανεπιστημίου που έχει κατηγορήσει τον Κάβανο για σεξουαλική επίθεση το 1982. Ο γερουσιαστής Κρις Κουνς δήλωσε στο CNN πως φαίνεται ότι δεν έχουν ερωτηθεί αρκετοί σημαντικοί μάρτυρες.

Δικηγόροι της Ντέμπορα Ραμίρεζ, που έχει επίσης κατηγορήσει τον δικαστή για σεξουαλική παρενόχληση τη δεκαετία του 1980, έγραψαν επιστολή στον διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, όπου γράφουν ότι «απογοητεύθηκαν βαθιά» επειδή πράκτορες δεν έχουν ασχοληθεί περαιτέρω μετά τη συνέντευξη που πήραν από την ίδια, μιλώντας με πάνω από 20 μάρτυρες που (η Ραμίρεζ) υπέδειξε ως ικανούς να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς της.

Ρεπουμπλικανοί εκφράζουν αυξανόμενους προβληματισμούς πως ο διορισμός του Κάβανο θα εγκριθεί από τη Γερουσία μετά την πολιτική αντιπαράθεση που έχει αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον των Αμερικανών, εβδομάδες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Ο Ρατζ Σαχ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, είπε πως η κυβέρνηση Τραμπ είναι «βέβαιη» πως ο Κάβανο έχει την απαραίτητη στήριξη.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα