ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/06/2020 20:11 EEST | Updated 01/06/2020 20:16 EEST

Επαναλειτουργία των ξενοδοχείων με αβέβαιο μέλλον

Ιστορικά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, λόγω περιορισμένων κρατήσεων.

Anadolu Agency via Getty Images

Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας άνοιξαν πάλι σήμερα, Δευτέρα, μετά από 2,5 μήνες «καραντίνας» λόγω κορονοϊού, ανοίγοντας και τον δρόμο για την επαναφορά του ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας τουρισμού, αν και οι τουρίστες αγνοούνται αφού οι διεθνείς πτήσεις από τα κύρια αεροδρόμια της χώρας ξεκινούν από τις 15 Ιουνίου.

Με τα σύνορα να παραμένουν κλειστά, σε βασικές τουριστικές αγορές ορισμένα ξενοδοχεία δεν άνοιξαν λόγω του μικρού αριθμού κρατήσεων.

Milos Bicanski via Getty Images

«Πήραμε τις δουλειές μας πίσω, αλλά υπάρχει άγχος και αβεβαιότητα για το μέλλον», δήλωσε στο Reuters ο Σπύρος Ντιβάνης, διευθύνων σύμβουλος της Divani Hotels.

Μόνο ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στην Αθήνα από τα επτά ξενοδοχεία της  αλυσίδας άνοιξε τη Δευτέρα. Τα υπόλοιπα θα ανοίξουν ανάλογα με τις κρατήσεις, είπε.

Milos Bicanski via Getty Images

Η Ελλάδα, ποντάρει στο δέλεαρ του πλούσιου πολιτισμού της και των εκπληκτικών τοπίων για την οικονομική της ανάκαμψη. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της εθνικής οικονομίας.

Εχοντας περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, καλύτερα από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα έχει χαλαρώνει τους περιορισμούς από τον Μάιο, τονίζει το επίμαχο δημοσίευμα του Reuters.

Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας βασίζονται επίσης σε συνέδρια, τα οποία όμως γίνονται διαδικτυακά από τότε που ξέσπασε η πανδημία, καθώς και στην κρουαζιέρα, η οποία δεν αναμένεται να επανεκκινήσει σύντομα.

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Το κεντρικό ξενοδοχείο Athens King George και το ιστορικό Μεγάλη Βρετάνια, το οποίο έχει επιβιώσει από πολέμους και έχει φιλοξενήσει βασιλιάδες και βασίλισσες, πολιτικούς ηγέτες και παγκόσμιες διασημότητες κατά την 148ετή ιστορία του, θα ανοίξουν στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, δήλωσε ο διευθυντής τους.

Στον αντίποδα, ο Πάνος Μπέτης, που διευθύνει μια ταξιδιωτική επιχείρηση και τρία ξενοδοχεία στην Αθήνα, πήρε την απόφαση να επαναλειτουργήσει, τονίζοντας πως η σταδιακή επιστροφή στην νέα κανονικότητα θα είναι πιο εύκολη για εκείνον.

«Σήμερα ανοίξαμε δύο δωμάτιο και αύριο τρία. Είναι σαν να χτίζεις μυρμηγκοφωλιά» εξήγησε το  Associated Press, την ώρα που οι μασκοφόροι υπάλληλοι του καθάριζαν τον εστιατόριο στην ταράτσα της ξενοδοχειακής του εγκατάστασης.

«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη φετινή σεζόν με την περυσινή. Ο στόχος είναι να επιβιώσουμε για να φτάσουμε μέχρι το 2021» πρόσθεσε.

Milos Bicanski via Getty Images

 

«Θα είναι σίγουρα ένα δύσκολο καλοκαίρι, αλλά είμαστε εδώ για να επανεκκινήσουμε τον τουρισμό, για να βοηθήσουμε την οικονομία», δήλωσε η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη.

Παρατείνεται η προληπτική καραντίνα των αφιχθέντων

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι παρατείνεται και τον Ιούνιο η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα των ταξιδιωτών που εισέρχονται στην Ελλάδα ενώ έως τις 15 Ιουνίου παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με σειρά αεροπορικών οδηγιών (notams) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τις απαγορεύσεις που ισχύουν στις αεροπορικές μετακινήσεις και εντάσσονται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19 και ειδικότερα για το τι ισχύει με την υποχρεωτική προληπτική καραντίνα.

Συγκεκριμένα, παρατείνεται έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών αλλά χωρίζεται σε δύο φάσεις, μια για το 1ο δεκαπενθήμερο και μια φάση «γέφυρα» για το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

ASSOCIATED PRESS

Σε πρώτη φάση, μέχρι τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Σε δεύτερη φάση από την Δευτέρα 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να γίνεται για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν καθώς αν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης. Όλοι οι άλλοι πολίτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς, ενδέχεται όμως να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους, καθώς από όλες τις πτήσεις ένας συγκεκριμένος αριθμός επιβατών θα κάνει το τεστ.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19 εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

Επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης, (Passengers in transit).

Όλα τα πληρώματα αεροσκαφών, (Flight Crew).

Επιβάτες κρατικών πτήσεων, (State Flights).

Επιβάτες πτήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, (Sanitary Flights).

Επιβάτες πτήσεων ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, (Humanitarian Flights).

Επιβάτες πτήσεων που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, (Emergency Flights).

Επιβάτες στρατιωτικών πτήσεων, (Military Flights).

Επιβάτες εμπορευματικών πτήσεων ( Cargo Flights).

Eπιβάτες πτήσεων της Frontex

Σε ισχύ η προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε μη Ευρωπαίους πολίτες 

Επίσης, με νέα αεροπορική οδηγία ανανεώθηκε και παραμένει σε ισχύ, έως τις 15 Ιουνίου 2020, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Για την συγκεκριμένη notam ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν , υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

ASSOCIATED PRESS

Οσον αφορά τις πτήσεις εξωτερικού υπενθυμίζεται πως όλες οι διεθνείς πτήσεις που καταφθάνουν στην χώρα μας προσγειώνονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από τις 15 Ιουνίου και στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Η συγκεκριμένη notam αφορά και τα δύο αεροδρόμια έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 30 Ιουνίου 2020 και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ελλάδας. Τέλος, υπενθυμίζεται πως μέχρι και την Κυριακή 14 Ιουνίου ανανεώθηκε και η αεροπορική οδηγία που προβλέπει προσωρινή απαγόρευση πτήσεων προς την Ελλάδα και αντίστροφα από 7 χώρες, (Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ην. Βασίλειο, Αλβανία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία). Από τις notam εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

(με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, ΑΠΕ)