Επαναστατικό χάπι «υπόσχεται» αύξηση του προσδόκιμου της ζωής κατά 30 χρόνια

Μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα την επόμενη διετία.
Peter Bannan via Getty Images

Τρομακτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αποτελεσματικότητα χαπιών αντιγήρανσης που δοκίμασαν οι επιστήμονες της κλινικής Mayo, στην Μινεσότα των ΗΠΑ, σε πειραματόζωα αλλά και σε ανθρώπους.

Ειδικότερα, σε δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια, οι ερευνητές επέκτειναν τη διάρκεια ζωής τους κατά 36%, που ισοδυναμεί με 30 χρόνια ανθρώπινης ζωής. Μάλιστα, το τρίχωμα των αρουραίων του εργαστηρίου παρέμεινε γυαλιστερό και τα μάτια τους φωτεινά.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, είπαν ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικά και δραματικά».

Οι μελέτες ήταν τόσο επιτυχείς, στην πραγματικότητα, που τα φάρμακα μπορεί να κυκλοφορούν στην αγορά τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε αντίστοιχες δοκιμές σε ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, κατά την οποία οι πνεύμονες «σκάνε» περιορίζοντας σημαντικά την αναπνοή, οι πάσχοντες - που σπάνια βλέπουν την παραμικρή βελτίωση στην κατάστασή τους- ήταν ικανοί να κινηθούν ταχύτερα και περισσότερο από πριν, έπειτα από μόλις εννέα δόσεις κατά τη διάρκεια των τριών μηνών.

Επί του παρόντος γίνονται δοκιμές σε έξι άτομα ενώ άλλοι σε άλλα έξι πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και εάν αποδειχθούν επιτυχείς, το φάρμακο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στην επόμενη διετία.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να ζουν μέχρι τα 130 και να αισθάνονται σαν να είναι 130, αλλά δεν θα τους πείραζε να ζουν μέχρι τα 90 ή τα 100 και να αισθάνονται ότι είναι 60», δήλωσε στην βρετανιική Telegraph ο δρ. Τζέιμς Κέρκλαντ, κλινικός γηριατρείος στην κλινική Mayo.

Η θεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα κατά της γήρανσης, τα οποία οι ερευνητές της κλινικής ονόμασαν «γενολυτικά», τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για την καταπολέμηση της λευχαιμίας, σε συνδυασμό με το φυτικό συμπλήρωμα κερκετίνη, η οποία βρίσκεται στο πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί και τα μήλα.

Τα «γενολυτικά» επηρεάζουν τον μηχανισμό αυτοκαταστροφής στα λεγόμενα κύτταρα «ζόμπι», τα οποία έχουν χάσει την ικανότητα να διαιρούνται, και έτσι αντικαθίστανται από υγιή ιστό.

Τα κύτταρα ζόμπι, αν και ζωντανά, είναι δυσλειτουργικά κύτταρα που μπορούν να φράξουν τα συστήματα του σώματος, οδηγώντας σε φλεγμονή και απελευθέρωση επιβλαβών χημικών ουσιών σε κρίσιμες περιοχές του σώματος, προκαλώντας με τη σειρά τους βλάβες σε ασθενείς με καρδιακή προσβολή ή στα οστά εκείνων με οστεοπόρωση και σε ανθρώπους όσων πάσχουν από αρθρίτιδα.

Τέτοιες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία τείνουν να συσσωρεύονται, έτσι οι επιστήμονες προσπαθούν να στοχεύσουν στη διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αυτών των τύπων ασθενειών, χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο ευρέος φάσματος, παρόμοιο με τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά.

«Μπορείς να βρεις ηλικιωμένα άτομα που είναι απολύτως υγιή και παίζουν 18 γύρους γκολφ την ημέρα ή άλλα που έχουν τρεις, πέντε ή δέκα διαφορετικές παθήσεις» εξήγησε ο δρ. Κέρκλαντ.

Πηγή: RT