ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/02/2021 07:19 EET | Updated 08/02/2021 08:04 EET

Επανήλθε η ηλεκτροδότηση σε Αττική και Πελοπόννησο μετά το νυχτερινό blackout

Λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε από βραχυκύκλωμα στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης, στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

.

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν τη νύχτα της Κυριακής πολλές περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου, λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ, στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η πυρκαγιά ξέσπασε μετά από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές του ΚΥΤ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, στις εξήμιση το πρωί της Δευτέρας, μετά τις προσπάθειες των συνεργείων αποκατάστασης, ηλεκτροδοτήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι περιοχές που επηρεάστηκαν.

Στην Αττική επανηλεκτροδοτήθηκαν το κέντρο της Αθήνας και οι περιοχές Αιγάλεω, Κορυδαλλός, Πειραιάς, Φάληρο και Νέα Σμύρνη, ενώ στη Δυτική Αττική οι περιοχές Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα και Μέγαρα. Στην Πελοπόννησο οι περιοχές Κόρινθος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα όπως επίσης και η Αίγινα, Πόρος και Αγκίστρι.

″Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να επανηλεκτροδοτηθούν μεμονωμένες αναχωρήσεις Μέσης Τάσης στις περιοχές που επηρεάστηκαν” τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

 

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 11 το βράδυ, στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου και τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα.  

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ συνδρομή παρείχαν δύο ειδικά πυροσβεστικά οχήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε διυλιστήρια και δυνάμεις της 1ης ΕΜΑΚ.

Επίσης, συνδρομή παρείχε η Πολιτική Προστασία με 4 υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή.

Παράλληλα, στο σημείο βρέθηκαν άμεσα τεχνικοί του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να διακόψουν την παροχή ρεύματος στον υποσταθμό.

Για την διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την πυρκαγιά, επί τόπου έσπευσε και μεικτό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος. Στο σημείο βρέθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ο Αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης. Ο Νίκος Χαρδαλιάς συντόνιζε από το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εξ αιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οι Πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 18 περιπτώσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες στις περιοχές: Καλλιθέα, Καισαριανή, Κεραμικός, Πετράλωνα, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Κορυδαλλός.

Στην Αττική, η λειτουργία του δικτύου επανήλθε εντός 40 λεπτών και στην Ανατ. Πελοπόννησο εντός 55 λεπτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πυροσβεστική, ΔΕΔΔΗΕ.