Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να σταματήσουν τα παιδιά να συνεχίζουν να τρώνε μαγνήτες

Τι αναφέρουν οι χειρούργοι.
.
.
Daškevičiūtė et al., 2017

Οι μαγνήτες παιχνιδιών αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα μικρά παιδιά, ακόμη και όταν οι γονείς επιβλέπουν το παιχνίδι.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που πρόκειται να παρουσιαστεί από την ειδικό ιατρικής έκτακτης ανάγκης Leah Middelberg του Nationwide Children’s Hospital, ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μαγνητών δεν μειώνεται, παρά τις προσπάθειες να επισημανθούν οι κίνδυνοι.

Φαίνεται, καταλήγουν οι ερευνητές, ότι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε τα παιδιά να τρώνε μαγνήτες είναι να τους περιορίσουμε εντελώς την πρόσβαση.

«Οι μαγνητικές μπάλες ή χάντρες σπάνιων γαιών υψηλής ισχύος πωλούνται συχνά ως διασκεδαστικά παιχνίδια που ανακουφίζουν από το άγχος, αλλά είναι από τα πιο επικίνδυνα παιχνίδια όταν τα τρώνε τα παιδιά», λέει η παιδοχειρουργός Minna Wieck του Νοσοκομείου Παίδων UC Davis.

«Δεν έχει σημασία ποιο είναι το κοινωνικοοικονομικό ή φυλετικό υπόβαθρο του παιδιού, αν το παιδί παρακολουθείται ή αν οι επιβλέποντες ενήλικες γνωρίζουν ότι οι μαγνήτες είναι επικίνδυνοι - τα παιδιά συνεχίζουν να τους τρώνε και πολλά από αυτά χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να διορθώσουν την εσωτερική βλάβη που προκαλείται από τους μαγνήτες.

«Ο μόνος αλάνθαστος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι αυτοί οι τραυματισμοί δεν θα συμβούν είναι να κρατήσουμε αυτούς τους τύπους μαγνητών μακριά από τα παιδιά».

Οι μαγνήτες σπάνιων γαιών είναι δημοφιλείς παιχνίδια τις τελευταίες δεκαετίες και είναι στην πραγματικότητα πολύ διασκεδαστικό να παίζεις με αυτούς. Αλλά καθώς η δημοτικότητά τους έχει αυξηθεί, το ίδιο έχει αυξηθεί και ο αριθμός των παιδιών που τις καταπίνουν.

Τα παιδιά απλά βάζουν πράγματα στο στόμα τους. Για τα πολύ μικρά παιδιά, το να κολλήσουν πράγματα εκεί είναι ένα φυσιολογικό μέρος, αλλά τα παιδιά όλων των ηλικιών έχουν πάει στα έκτακτα νοσκομίων με τραυματισμούς από μαγνήτες σπάνιων γαιών. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων, ακόμη και οι έφηβοι μπορούν να καταπιούν ισχυρούς μαγνήτες.

Μόλις καταποθούν, οι μαγνήτες μπορούν να έλξουν ο ένας τον άλλον. Σε μια περίπτωση, για παράδειγμα, ένα 5χρονο αγόρι κατάπιε έναν μαγνήτη και λίγες μέρες αργότερα κατάπιε μια μικρή μεταλλική μπάλα.

Οι μαγνήτες μπορούν να έλξουν ο ένας τον άλλον μέσω των ιστών και όταν πιέζουν μαζί, μπορεί να προκαλέσουν διατρήσεις, στριμμένα ή μπλοκαρισμένα έντερα ή λοιμώξεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε τραγικό θάνατο.

Ευτυχώς, το παιδί σε αυτή την περίπτωση εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο πριν οι μαγνήτες προκαλέσουν σημαντική εσωτερική βλάβη.

Περιορισμοί ηλικίας, προειδοποιητικές ετικέτες, ακόμη και απαγορεύσεις και ανακλήσεις προϊόντων έχουν εκδοθεί σε προσπάθειες μείωσης αυτών των φρικτών τραυματισμών. Ωστόσο, εξακολουθούν να συμβαίνουν.

Η Middelberg και οι συνεργάτες της εξέτασαν δεδομένα ασθενών από 25 νοσοκομεία παίδων στις ΗΠΑ από το 2017 έως το 2019. Εντόπισαν 594 περιπτώσεις τραυματισμού μαγνήτη, όχι μόνο από κατάποση, αλλά και από κόλλημα στα αυτιά ή τη μύτη, σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 21 ετών.

Είναι ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία - 74,3% - των τραυματισμών τεκμηριώθηκαν σε παιδιά από υψηλότερα κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα, τα οποία πιθανώς έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε μαγνητικά σετ υψηλής ισχύος και γονείς που είναι πιο εξοικειωμένοι με τους κινδύνους.

Αλλά οι περιπτώσεις από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο ήταν πιο πιθανό να είναι σοβαρές, απαιτώντας χειρουργική επέμβαση, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και επανεισαγωγές.

Δεν υπήρχε διαφορά στο χρόνο που χρειάστηκαν οι γονείς για να αναζητήσουν φροντίδα ή στον αριθμό των μαγνητών που κατάπιαν ή εισήγαγαν οι ασθενείς, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι μικροί, ισχυροί μαγνήτες είναι πολύ δελεαστικοί, προφανώς.

«Οι γονείς σχεδόν ποτέ δεν πιστεύουν ότι το παιδί τους θα είναι τόσο χαζό ώστε να καταπιεί μαγνήτες. Αλλά τα παιδιά το κάνουν πιο συχνά, παρά την επίβλεψη ενηλίκων και ακόμη και όταν οι ενήλικες γνωρίζουν ότι αυτοί οι μαγνήτες είναι δυνητικά επικίνδυνοι», λέει ο Wieck.

«Δεδομένου ότι ο κίνδυνος είναι ανάλογος με την πρόσβαση, ο ασφαλέστερος τρόπος για την πρόληψη τραυματισμών είναι η απομάκρυνση μαγνητών υψηλής ισχύος από οποιοδήποτε περιβάλλον όπου μπορεί να υπάρχουν παιδιά».

Η έρευνα πρόκειται να παρουσιαστεί στις 22 Οκτωβρίου στο 2023 American Academy of Pediatrics National Conference &; Exhibition.

Δημοφιλή