Επενδύσεις 500 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων

Έγκριση του κανονισμού για την παράταση της λειτουργίας και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων
Vincent Kessler / Reuters

Την έγκριση του κανονισμού για την παράταση της λειτουργίας και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), που αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη ψήφισαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει ο Euractiv.gr, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κάταϊνεν, δήλωσε ότι «το επενδυτικό σχέδιο έχει αποφέρει πραγματικά οφέλη σε εταιρείες σε όλη την Ευρώπη και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα. Ακούσαμε προσεκτικά τα σχόλια που λάβαμε για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και κάναμε ορισμένες βελτιώσεις. Παρατείνουμε, επίσης, τη διάρκεια του ΕΤΣΕ έως τα τέλη του 2020 και τον επενδυτικό στόχο του σε 500 δισεκ. ευρώ. Το ΕΤΣΕ έχει ήδη συμβάλει στη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας ― ας διατηρήσουμε τη δυναμική αυτή».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ευρωβουλευτής του S&D και κύρια εισηγήτρια την γνωμοδότησης εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, η οποία έκανε λόγο για την ανάγκη εστίασης στη βέλτιστη υλοποίησή του ΕΤΣΕ, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων οικονομικών κύκλων και θέσεων εργασίας.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα. Ολοκληρώθηκε η βελτίωση και επέκταση του Σχεδίου Στρατηγικών Επενδύσεων - Γιούνκερ Πλαν. Εργαστήκαμε μαζί με τους συναδέλφους μου, με επιτυχία, και σε χρηματοοικονομικό αλλά και τεχνικό επίπεδο για την βελτίωση του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, για την επέκταση και εμβάθυνση των Επενδύσεων στις Υποδομές και στις ΜμΕ», τόνισε η Ευρωβουλευτής.

Την ικανοποίησή του για την έκβαση του προγράμματος εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ. «Τα τελευταία δυόμιση χρόνια αποδείξαμε ότι αυτή η πρωτοβουλία είχε αποτελέσματα - στήριξε χιλιάδες εταιρείες και δημιούργησε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι η εμπειρογνωμοσύνη του Ομίλου της ΕΤΕπ διαδραμάτισε τόσο σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της Ευρώπης και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, καθώς σήμερα, μέσω της παράτασης της λειτουργίας του ΕΤΣΕ, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ακόμη περισσότερα».

Περισσότερο αποτελεσματικό, στοχευμένο και διαφανές στο μέλλον χαρακτήρισε το ανανεωμένο σχέδιο ο Ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας.

«Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα διασυνοριακά έργα υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, θα υπάρξουν άμεσες εγγυήσεις της ΕΕ για επενδυτικές πλατφόρμες, επιτρέποντας επενδύσεις σε μικρότερα έργα, καθώς και υποστήριξη σε μεγάλες ερευνητικές ιδέες» , πρόσθεσε.

Ο κανονισμός για το ΕΤΣΕ 2.0 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018. Εκτός από την παράταση του χρονοδιαγράμματος από τα μέσα του 2018 έως το τέλος του 2020 και της αύξησης του επενδυτικού στόχου από 315 δισεκ. ευρώ σε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ, το νέο και βελτιωμένο ΕΤΣΕ μια σειρά από χαρακτηριστικά όπως αυξημένη διαφάνεια, μεγαλύτερο ποσοστό βιώσιμων έργων, μεγαλύτερη εστίαση σε μικρά έργα, περισσότερη τεχνική υποστήριξη σε τοπικό επίπεδο και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην ΕΕ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή