ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2019 13:56 EET | Updated 14/03/2019 14:00 EET

Υπερ μιας μακράς παράτασης του Brexit o Ντόναλντ Τουσκ

Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Μαρτίου.

BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES

Υπέρ της μακράς διαρκείας αναβολής του Brexit δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και προς αυτήν την κατεύθυνση σκοπεύει να κινηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής, στις 20-21 Μαρτίου. Αυτό το σενάριο προβλέπει και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για επέκταση του Άρθρου 50 που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

«Θα κάνω έκκληση στους 27 της ΕΕ να είναι ανοικτοί σε μια μακρά παράταση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρήσει ότι είναι απαραίτητη για να επανεξετάσει τη στρατηγική του για το Brexit και να συγκεντρώσει συναίνεση για αυτή», ανέφερε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του, μιλώντας την Πέμπτη στο Sky News, προέτρεψε τους Βρετανούς βουλευτές να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να καταλήξουν σε συμφωνία, ειδεμή η μεγάλη αναβολή της αποχώρησης της χώρας από την Ένωση θα είναι αναπόφευκτη.

«Αυτό δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας. Η Ε.Ε. μάς στέλνει το μήνυμα ότι μόνο με συμφωνία είναι πιθανό να μας δώσει μια περιορισμένη “τεχνική” παράταση ώστε να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία. Αν δεν έχουμε συμφωνία και αν εξακολουθήσουμε να συζητάμε μεταξύ μας ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε, τότε είναι πολύ πιθανό η Ε.Ε. να επιμείνει σε μια σημαντικά μεγαλύτερη περίοδο παράτασης», τόνισε ο Χάμοντ.

Την Τετάρτη το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε την προοπτική της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα ψηφοφορία, η οποία θα μπορούσε να παρατείνει το Brexit μέχρι τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ότι ο λόγος της αναβολής πρέπει να είναι σαφής στις Βρυξέλλες, ενώ εάν μέχρι τις 20 Μαρτίου, το βρετανικό κοινοβούλιο δεν έχει ψηφίσει κάποια συμφωνία, η άτακτη έξοδος ίσως και να μην αποφευχθεί.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Βρετανία θα εξασφαλίσει την αναβολή την οποία πρόκειται να ζητήσει. Αυτό άφησε να εννοηθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα  Μέρκελ, το ίδιο επιβεβαίωσε και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Πέτερ Άλτμαϊερ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα ανοίξει ξανά τις διαπραγματεύσεις. Η Ένωση δεν πρόκειται να τροποποιήσει τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας στο διάστημα της παράτασης ούτε να διαπραγματευθεί τους μελλοντικούς του δεσμούς με το Λονδίνο, διεμήνυσε σήμερα η Πολωνή ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ, η οποία συμμετέχει στο εξαμελές πάνελ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολείται με το Brexit.