ΔΙΕΘΝΕΣ
24/12/2017 19:55 EET

Επιχείρηση «Ζευς» στην Τουρκία: Ελληνικές και άλλες αρχαιότητες στη μεγαλύτερη επιχείρηση κατά της αρχαιοκαπηλίας στη χώρα

Στα χέρια των αρχών 26.456 αντικείμενα

Reuters

Χιλιάδες αρχαία αντικείμενα προέλευσης από την αρχαία Ελλάδα, την αρχαία Αίγυπτο και πολιτισμούς της Ανατολίας κατάσχεσαν οι τουρκικές αρχές, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη- στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επιχείρησης κατά της αρχαιοκαπηλίας στην ιστορία της γείτονος χώρας.

Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν ήταν ένα χρυσό στέμμα βασίλισσας με επιγραφή της ελληνιστικής περιόδου σχετικά με τον θεό Ήλιο, μία προτομή αφιερωμένη στην κατάκτηση της Ινδίας από τον Αλέξανδρο και ένα άγαλμα μιας θεάς που ανάγεται στην περίοδο των Χετταίων, πριν από περίπου 3.000 χρόνια.

Στα 26.456 αντικείμενα περιλαμβάνονταν επίσης αγάλματα αιγυπτιακής προέλευσης και φιαλίδια φοινικικού τύπου.

«Τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν είναι...πιο πολύτιμα από τα αντικείμενα στον κατάλογο ενός μουσείου μέσων διαστάσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης. Για τρεις μήνες η έρευνα, που είχε το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Ζευς» παρακολουθούσε το κύκλωμα λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων, που είχε σκοπό να μεταφέρει τα αντικείμενα στο εξωτερικό και να τα πουλήσει σε μουσεία και συλλέκτες για εκατομμύρια δολάρια.

Έξι άτομα που εμπλέκονταν στο κύκλωμα συνελήφθησαν στις 12 Δεκεμβρίου σε επαρχία της βορειοδυτικής Τουρκίας καθώς προσπαθούσαν να πουλήσουν κάποια από τα αντικείμενα. Άλλοι επτά συνελήφθησαν σε τέσσερις διαφορετικές επαρχίες.