ΔΙΕΘΝΕΣ
30/05/2019 16:28 EEST | Updated 30/05/2019 16:29 EEST

Επιδεινώνεται η υγεία του Ασάνζ - Δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο

Βρίσκεται στο νοσοκομείο της βρετανικής φυλακής.

ASSOCIATED PRESS

Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ είναι πολύ άρρωστος για να εμφανιστεί μέσω βιντεοσύνδεσης από τη βρετανική φυλακή Μπέλμαρς στο δικαστήριο του Ουέστμινστερ σε μια ακρόαση για το αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

Τα WikiLeaks ανακοίνωσαν ότι ανησυχούν πολύ για την υγεία του Ασάνζ και ότι έχει μεταφερθεί στη νοσοκομειακή πτέρυγα της βρετανικής φυλακής όπου κρατείται. Η υγεία του επιδεινώθηκε στη φυλακή και έχει χάσει πολλά κιλά, ανέφεραν τα WikiLeaks.

«Στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ καλά», δήλωσε ο δικηγόρος του Ασάνζ, Γκάρεθ Πιρς ενώ και η δικαστής Έμα Άρμπουτνοτ επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Τελικά, η ακροαματική συνεδρίαση αναβλήθηκε για λόγους υγείας του κατηγορουμένου, για τις 12 Ιουνίου. 

Περίπου 25 υποστηριστικτές του Ασάνζ βρέθηκαν έξω από το δικαστήριο. Φαίνεται πως έχουν ανανεωθεί τα κύματα αντιδράσεων υπέρ του «ελεύθερου τύπου», από τότε που οι ΗΠΑ υπέβαλαν σοβαρές κατηγορίες για κατασκοπεία εναντίον του.

Βρετανικό δικαστήριο καταδίκασε τον ιδρυτή των Wikileaks σε 50 εβδομάδες φυλάκισης, επειδή παραβίασε τους όρους της εγγύησής του πριν από 7 χρόνια,  όταν καταζητούνταν ύστερα από τον ισχυρισμό περί ενός βιασμού που διέπραξε στη Σουηδία, καταφεύγοντας στην πρεσβεία του Εκουαδόρ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει την έκδοση του Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο μετά την άρση της ασυλίας του από το Κίτο. Αντιμετωπίζει συνολικά 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ και δεκαετίες φυλάκισης αν καταδικαστεί.

Ο ίδιος ο ιδρυτής των Wikileaks  έχει δηλώσει στο διακστήριο στο Λονδίνο ότι η δημοσιογραφική του δουλειά προστάτευσε «πολλούς ανθρώπους» και αρνήθηκε να συναινέσει στην έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να δικαστεί για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαρροής απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία.

(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)