Επικεφαλής Fed: Η οικονομία όπως την ξέραμε έχει τελειώσει

Οι προβλέψεις του Τζερόμ Πάουελ για την οικονομία στην εποχή μετά την πανδημία.
ASSOCIATED PRESS

Η πανδημία που ξέσπασε στον πλανήτη έφτασε την οικονομία στα όρια της και ακόμα κι αν ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη, τα δεδομένα που γνωρίζαμε είναι κατά πάσα πιθανότητα παρελθόν, εκτίμησε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

«Ανακάμπτουμε, αλλά σε μια διαφορετική οικονομία», είπε κατά τη διάρκεια ενός ψηφιακού πάνελ στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πανδημία ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες τάσεις στην οικονομία και την κοινωνία, όπως η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας, η τηλεργασία και ο αυτοματισμός, εξήγησε ο Πάουελ. Φυσικά αυτό θα έχει επίδραση στον τρόπο ζωής και εργασίας των ανθρώπων.

Ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι θετικές για την κοινωνία μακροπρόθεσμα, ο Πάουελ έσπευσε να σημειώσει πως σε βραχυπρόθεσμη βάση, δημιουργούν αναταραχές και καθώς η αγορά προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, το κόστος της εν λόγω μετάβασης δεν μοιράζεται ομοιόμορφα.

Για παράδειγμα, είναι πιθανό οι εργαζόμενοι με χαμηλότερη αμοιβή, καθώς και εκείνοι που χρειάζονται την αλληλεπίδραση, όπως οι λιανοπωλητές ή οι σερβιτόροι, να επωμιστούν το μεγαλύτερος βάρος της αλλαγής.

Οι ομάδες που αναμένεται να υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα είναι οι γυναίκες και οι μειονότητες, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Fed.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κορυφαίου τραπεζίτη, η οικονομία μετά την πανδημία κινδυνεύει να γίνει λιγότερο παραγωγική. Πολλές γυναίκες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά στο σπίτι, ενώ αυτά δεν θα λαμβάνουν την εκπαίδευση που τους αξίζει.

Σε γενικές γραμμές, θα γεννηθούν κι άλλες ανισότητες που θα κρατήσουν την οικονομία πίσω.

«Ακόμα και μετά την κυκλοφορία του εμβολίου, θα υπάρξει πιθανότατα μια ομάδα εργαζομένων που θα χρειαστεί στήριξη για να βρει το δρόμο της στην εποχή μετά την πανδημία, γιατί η οικονομία τότε θα είναι διαφορετική με δομικό τρόπο», είπε ο Πάουελ.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται και άλλα μέτρα στήριξης, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την κεντρική τράπεζα για να ξεπεράσει την κρίση.

«Η αίσθησή μου είναι ότι θα χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα και ότι το Κογκρέσο θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ουάσιγκτον έχει δαπανήσει τρισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει την οικονομία μετά την πανδημία. Όμως πολλοί άνεργοι είναι ακόμα σε δύσκολη θέση. Ορισμένα από τα προνόμια τους έχουν χαθεί και άλλα τόσα πρόκειται να λήξουν μέχρι το τέλος του έτους.

Οι οικονομολόγοι ελπίζουν πως η επόμενη κυβέρνηση θα καταφέρει να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο τόνωσης για να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν.

(Με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή