Επικεφαλής Pfizer: Ισως χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου

Είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι να πρέπει να εμβολιάζονται κατά του ιού ετησίως.
Steven Ferdman via Getty Images

Ο Αλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα χρειαστούν «πιθανώς» μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού εντός 12 μηνών.

Τα σχόλιά του δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, αλλά καταγράφηκαν την 1η Απριλίου.

Είπε επίσης ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να πρέπει να εμβολιάζονται κατά του ιού ετησίως.

«Πρέπει να δούμε ποια θα είναι η ακολουθία, και για πόσο συχνά θα χρειάζεται να το κάνουμε, αυτό απομένει να διευκρινιστεί» είπε στη δημοσιογράφο του CNBC, Μπέρθα Κουμπς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της αμερικανικής εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης CVS Health.

«Ενα πιθανό σενάριο είναι ότι θα υπάρχει πιθανότητα μια τρίτη δόση, κάπου μεταξύ έξι και 12 μηνών και στη συνέχεια από εκεί, θα υπάρχει ένας ετήσιος επανεμβολιασμός, αλλά όλα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν. Και πάλι, οι παραλλαγές θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταστείλουμε την δεξαμενή ανθρώπων που μπορεί να είναι ευπαθείς στον ιό», δήλωσε ο Μπoυρλά.

Ρεαλιστική η επιστροφή στη φυσιολογική ζωή το φθινόπωρο

Παράλληλα, χαρακτήρισε ρεαλιστική την επιστροφή στη φυσιολογική ζωή στα τέλη του φθινοπώρου, σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό της φύλλο) και σε τρεις ακόμη ευρωπαϊκές εφημερίδες (την ιταλική La Stampa, τη γαλλική Les Echos και την ισπανική El Mundo).

«Αυτό αποδείχθηκε από την εμπειρία του Ισραήλ, όπου μεγάλα τμήματα του πληθυσμού έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Biontech / Pfizer, είπε

«Ο κορονοϊός θα γίνει σαν ένα είδος γρίπης. Θα εμβολιαστούμε και θα ζήσουμε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά. Το εμβόλιο των εταιρειών Biontech-Pfizer είναι 97% αποτελεσματικό και βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των ιδιαίτερα μεταδοτικών γνωστών παραλλαγών του ιού Sars-Cov-2 που οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες. Εάν υπάρξουν νέες μεταλλάξεις, αυτές θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν γρήγορα με περαιτέρω εξελίξεις του εμβολίου mRNA», τόνισε ο Μπουρλά.

«Αυτή η τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, επιτρέπει την κατά πολύ ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίων σε σχέση με το παρελθόν: Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πολύ γρήγορα οποιαδήποτε παραλλαγή του ιού», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Pfizer.

«Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι δύο εταιρείες (Biontech και Pfizer) θα παραδώσουν 250 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τετραπλάσιες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο», υποσχέθηκε ο Μπουρλά.

«Σε λίγους μήνες, ο αριθμός των δόσεων δεν θα είναι πλέον πρόβλημα, Θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων», αναμένει ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 των Pfizer και BioNTech, που σήμερα είναι ένα από τα πιο ακριβά μεταξύ αυτών που πωλούνται, δεν είναι πιο δαπανηρό από ένα γεύμα και θα διατεθεί χωρίς οικονομικό κέρδος σε φτωχές χώρες, ειδικά στην Αφρική.

«Στην Ευρώπη, το εμβόλιο κοστίζει όσο ένα γεύμα, αντιθέτως στην Αφρική το εμβόλιο πωλείται στο κόστος του προκειμένου να αποφευχθούν οικονομικά εμπόδια στον εκτεταμένο εμβολιασμό του πληθυσμού», πρόσθεσε.

«Τα εμβόλια έχουν ανεκτίμητη τιμή. Σώζουν ανθρώπινες ζωές, επιτρέπουν να ανοίξουν ξανά οι οικονομίες, αλλά εμείς τα πουλάμε στην τιμή ενός γεύματος», επέμεινε.

(με πληροφορίες από CNBC, ΑΠΕ)