Επικίνδυνη συμμορία έβγαζε διπλώματα πιλότων με ηλεκτρονικό σκονάκι στις εξετάσεις

Συνελήφθησαν πέντε άτομα.
ΕΛ.ΑΣ.

Ένα άκρως επικίνδυνο κόλπο για να θησαυρίζουν είχαν βρει τα μέλη συμμορίας, τα οποία βοηθούσαν υποψήφιους χειριστές αεροσκαφών να επιτύχουν στις εξετάσεις για το δίπλωμά τους και να πιλοτάρουν αεροπλάνα, χωρίς να έχουν τις γνώσεις.

Τα στελέχη της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος έλαβαν την πληροφορία για την ύπαρξη του συγκεκριμένου κυκλώματος, ξεκίνησαν την έρευνά τους, παρακολούθησαν τις κινήσεις και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των εμπλεκομένων και το πρωί της Πέμπτης προχώρησαν στις συλλήψεις των βασικών μελών της οργάνωσης.

Πέρασαν χειροπέδες στον 70χρονο, ο οποίος φέρεται να είναι και ο εγκέφαλος τής σπείρας, σε δύο συνεργούς του 43 και 69 ετών, αλλά και σε δύο υποψήφιους πιλότους, 42 και 28 ετών.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Από στόμα σε στόμα οι υποψήφιοι, που είχαν αποτύχει στις εξετάσεις ή δεν ήθελαν καν να μελετήσουν, μάθαιναν για το κύκλωμα και έρχονταν σε επαφή με τον 70χρονο.

Εκείνος κανόνιζε να λάβουν πιστοποιητικό ότι είχαν παρακολουθήσει τα θεωρητικά μαθήματα σε σχολή της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να δώσουν εξετάσεις σε φορέα της Αυστρίας, καθώς για τις συγκεκριμένες εξετάσεις τους ήταν πιο εύκολο να έχουν τις σωστές απαντήσεις εκ των προτέρων.

Οι υποψήφιοι φορούσαν μπλούζες και πουκάμισα με μακριά μανίκια, στα οποία άνοιγαν μία τρύπα και τοποθετούσαν μία μικροκάμερα, που την κολλούσαν εσωτερικά με ταινία, προκειμένου να μεταδίδουν εικόνα των ερωτήσεων σε μέλος του κυκλώματος και να τους υποδεικνύει τις σωστές απαντήσεις.

ΕΛ.ΑΣ.

Στα αυτιά τους είχαν ακουστικά, για να ακούν τις απαντήσεις, ενώ οι συσκευές αυτές ήταν συνδεδεμένες με κινητά τηλέφωνα, για να επικοινωνούν με τα μέλη της σπείρας.

Κάθε υποψήφιος πλήρωνε κατά μέσο όρο 7.800 ευρώ για τις υπηρεσίες του κυκλώματος, ενώ τον ενημέρωναν πως με 25.000 ευρώ θα του εξασφάλιζαν την επιτυχία, ακόμα και εάν δεν έδινε τις σωστές απαντήσεις.

Τα μέλη στις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικούς και αποκαλούσαν ”τηλεβοήθεια” την παράνομη διαδικασία, ”μπιλάκι” το ακουστικό - ψείρα,”μαύρους” τους αλλοδαπούς υποψηφίους και ”μηχανήματα” ή ”πράγματα” τις οπτικοακουστικές συσκευές.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το χρηματικό ποσό των 5.570 ευρώ,
  • 7 μικροκάμερες,
  • 9 ακουστικά τύπου «ψείρα»,
  • 23 συσκευές κινητών τηλεφώνων,
  • 2 πουκάμισα, με ενσωματωμένη στο εσωτερικό τους μέρος και στο αριστερό μανίκι ηλεκτρονική συσκευή με μικροκάμερα,
  • 3 ηλεκτρονικές κεραίες,
  • κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και
  • πλήθος καρτών SIM, usb, tablet.

Συνολικά διαπιστώθηκε πως το κύκλωμα κατάφερε να εξασφαλίσει παράνομα διπλώματα πιλότων σε συνολικά δεκατρείς υποψήφιους, ενώ κάποια από τα μέλη του με παρόμοιο τρόπο βοηθούσαν και υποψήφιους οδηγούς αυτοκινήτων να περάσουν τις θεωρητικές εξετάσεις.

Δημοφιλή