Επικρατεί η Όμικρον στην Ελλάδα: Πότε θα «ξεκαθαρίσει» η εικόνα

Εκτιμήσεις από ειδικούς.
.
.
Milos Bicanski via Getty Images

Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού φαίνεται δεδομένο πως θα επικρατήσει στη χώρα μας, με το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όριά του και τους δείκτες θετικότητας, όπως και τις νοσηλείες, να σημειώνουν μεγάλη άνοδο.

Ωστόσο ειδικοί εκτιμούν ότι η εικόνα θα είναι πιο καθαρή σχετικά με την Όμικρον μέσα σε 15-20 ημέρες.

«Συνολικά από τα πρώτα paper που έχουμε δημοσιευμένα στην παγκόσμια κοινότητα βλέπουμε ότι η πιθανότητα να νοσηλευτείς μειώνεται κατά 70% κι ευτυχώς αυτό συμβαίνει επί ενός εδάφους πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο, γιατί ο εμβολιασμένος για την Όμικρον έχει 80% λιγότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί από έναν ανεμβολίαστο συμπολίτη μας» ανέφερε στην ΕΡΤ την Πέμπτη ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου Σωτηρία, Γιώργος Χειλάς, προσθέτοντας ότι «βομβαρδιζόμαστε στο νοσοκομείο Σωτηρία από πολύ μεγάλη προσέλευση, ο αριθμός όμως των εισαγωγών είναι προς το παρόν σταθερός. Κατά την προσωπική μου γνώμη θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε 15-20 μέρες...αυτή τη στιγμή οι περίπου 600 διασωληνωμένοι σε όλη την Ελλάδα είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα, πρέπει να περιμένεις περίπου τρεις εβδομάδες για να δεις αν θα έχεις διασωληνωμένους από την Όμικρον... θα δούμε λοιπόν μετά από τρεις εβδομάδες τι συμβαίνει».

«Θα δούμε το αποτέλεσμα από την επόμενη εβδομάδα και μετά, δηλαδή εάν αυτή η τεράστια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων θα ακολουθήσει και μια αναλογική αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων. Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται ότι δεν θα είναι αναλογική η αύξηση» ανέφερε από πλευράς του, επίσης στην ΕΡΤ, ο Αλέξης Ζαφειρόπουλος, επίκουρος Καθηγητής κλινικής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύμφωνα με τα μοντέλα της ομάδας του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον αναμένεται κατά τις 19-22 Ιανουαρίου, με μέσο κινητό όρο στις 55.000 ημερήσια κρούσματα, «που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές μεγαλύτερων αριθμών.» Όπως εκτίμησε στον ΣΚΑΪ, η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί και μετά τις 10 -12 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να αυξάνονται σιγά – σιγά και οι διασωληνώσεις.

Ο καθηγητής είπε ότι το προηγούμενο δεκαήμερο ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν περίπου 316, τώρα έχουν αυξηθεί κατά πολύ και την Τετάρτη καταγράφηκε ρεκόρ με 626 εισιτήρια μετά από πάρα πολύ καιρό. Πάνω από το 85% των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι με τον καθηγητή να τονίζει ότι η τρίτη δόση του εμβολίου επέφερε ένα νέο πλήγμα στην πανδημία.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, είπε στον ΣΚΑΪ από πλευράς του πως τις τελευταίες ημέρες η ομάδα του παρατηρεί επιβράδυνση της αυξητικής πορείας του ιού κάτι που σημαίνει πως ξεκινά και η αναστροφή του. Ο δείκτης που δείχνει πόσους μπορεί να επιμολύνει ένας θετικός στον κορονοϊό μειώνεται σημαντικά, παρότι παραμένει υψηλός πάνω από το 2%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή έγινε επαναϋπολογισμός των προβλέψεων για την κορύφωση των κρουσμάτων που αναμένεται γύρω στις 20 με 23 Ιανουαρίου με τον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων θα υπολογίζονται στα 52.000 με 53.000 και όχι 80.000 όπως είχε παλαιότερα εκτιμηθεί.

«Αυτό είναι θετικό γιατί δείχνει ότι τα μέτρα όσο και λειτουργούν για λίγες ημέρες, έχουν ήδη αρχίσει να έχουν μια επίπτωση», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης. Πρόσθεσε πως δύο ακόμη παράγοντες σημαντικοί για την πορεία του πανδημικού κύματος είναι η ταχύτατη επώαση της μετάλλαξης Όμικρον και το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του κόσμου ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Τα μοντέλα της ομάδας του κ. Σαρηγιάννη «δείχνουν» 7.000 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο στις αρχές Φεβρουαρίου και 2.000 με 3.000 προς τις 20 Φεβρουαρίου.

Σκέψεις για προσωρινή ακύρωση πιστοποιητικού για εμβολιασμένους που νοσούν

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, είπε στον ΑΝΤ1 πως εξετάζεται το ενδεχόμενο προσωρινής ακύρωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε πλήρως εμβολιασμένους που νοσούν, μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε επίσης πως νόμιμη θεωρείται η απουσία από την εργασία, όταν υπάρχει βεβαίωση με έλεγχο με μοριακό ή rapid τεστ. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι για να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης οι ανεμβολίαστοι, χρειάζεται να έχουν μοριακό τεστ, ενώ για τους εμβολιασμένους αρκεί και το rapid test.

Σημείωσε ακόμα ότι το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μετά από 14 ημέρες από την νόσηση και ισχύει για 3 μήνες- ενώ, όσον αφορά στους ρυθμούς εμβολιασμών, είπε πως τις τελευταίες ημέρες έχουν δοθεί 270.000 νέα ραντεβού.

Δημοφιλή