ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/12/2017 17:43 EET

Επιλόχεια τριχόπτωση: Πόσα μαλλιά χάνει μία γυναίκα μετά τον τοκετό. Το βίντεο που σοκάρει

ipopba via Getty Images

Μετά τον τοκετό αρκετές γυναίκες βιώνουν μία δύσκολη περίοδο, ενώ ορισμένες πέφτουν και σε επιλόχεια κατάθλιψη. Ωστόσο μία γυναίκα μετά τη γέννηση ενός παιδιού ενδέχεται να αντιμετωπίσει και κάποια άλλα προβλήματα, τα οποία δεν είναι και τόσο γνωστά, όπως για παράδειγμα η επιλόχεια τριχόπτωση.

Πρόσφατα μάλιστα, ένα κομμωτήριο στις ΗΠΑ ανέβασε στη σελίδα του στο Instagram βίντεο που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος της επιλόχειας τριχόπτωσης σε μία γυναίκα. Το βίντεο έχει ήδη πάνω από τρία εκατομμύρια views ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που σοκαρίστηκαν βλέποντας πόσα πολλά μαλλιά μπορεί να χάσει μία γυναίκα μετά από έναν τοκετό.

Η ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου στην ανάρτησή της μάλιστα εξήγησε ότι κάτι παρόμοιο, τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό, βιώνει και η ίδια.

Μιλώντας για το πρόβλημα στην HuffPost UK η ειδικός στην τριχόπτωση Τρίσα Μπούλερ τόνισε ότι η απώλεια των μαλλιών σε γυναίκες όπως στην περίπτωση του βίντεο, μπορεί να είναι «συναισθηματική». Όμως γιατί συμβαίνει και τι θα πρέπει να κάνουν οι νέες μαμάδες;

Ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας έχει γενικά τρία στάδια: την αναγένεση που είναι η φάση της ανάπτυξης, η καταγένεση που είναι ένα μεταβατικό στάδιο, και η τελογένεση που είναι η φάση που που η τρίχα απελευθερώνεται και πέφτει.

Σύμφωνα με την Μπούλερ, οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά μετά τον τοκετό εξαιτίας της μεταβολής των επιπέδων του οιστρογόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Το οιστρογόνο μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης των μαλλιών, αλλά παρατείνει την περίοδο της αναγένεσης που είναι ο κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών», είπε η Μπούλερ στην HuffPost UK.

«Αυτό αποδεικνύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν μειώνεται η τριχόπτωση. Η επιλόχεια (τριχόπτωση) συμβαίνει όταν τα μαλλιά εισέρχονται στη φάση της καταγένεσης και στη συνέχεια κινούνται προς την τελογενή φάση της ηρεμίας. Αυτό συμβαίνει τρεις περίπου μήνες μετά τον τοκετό και είναι γνωστό ως διάχυτη αλωπεκία εγκυμοσύνης (telogen effluvium gravidarum)», συνέχισε η Μπούλερ και τόνισε ότι το κούρεμα των μαλλιών «δεν έχει καμία επίδραση» στην απώλεια μαλλιών αλλά θα βελτιώσει την κατάσταση και θα αποτρέψει το περαιτέρω σπάσιμο της τρίχας κάτι που αν δεν διορθωθεί, μπορεί να μειώσει και την πυκνότητά τους.

Ωστόσο, όπως τόνισε, αν κάποιες γυναίκες βλέπουν ότι χάνουν πάνω από 100 τρίχες την ημέρα θα πρέπει απευθυνθούν σε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό.

Τι άλλο μπορούν να κάνουν οι νέες μαμάδες για την επιλόχεια τριχόπτωση

Το φαγητό

«Η διατροφή και η δίαιτα είναι το κλειδί μετά τον τοκετό», σύμφωνα με την Μπούλερ. «Λόγω της στέρησης ύπνου και της αλλαγής στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, πολλές φορές οι μαμάδες μπορεί να παρατηρήσουν μία υπερβολική τριχόπτωση και η κατάσταση των μαλλιών επιδεινώνεται. Η κατανάλωση μίας πρωτεϊνικής δίαιτας, καθώς τα μαλλιά αποτελούνται από μια πολύπλοκη αλυσίδα αμινοξέων, είναι σημαντική για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών».

Το σαμπουάν

Σύμφωνα με την Μπούλερ το συχνό λούσιμο των μαλλιών είναι σημαντικό για να διατηρήσουμε το τριχωτό της κεφαλής καθαρό και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη της τρίχας. «Οι εντατικές θεραπείες για την ενυδάτωση της τρίχας, η εφαρμογή υγρασίας και πρωτεΐνης είναι το κλειδί για την ελαστικότητα των μαλλιών», πρόσθεσε.

Τα συμπληρώματα διατροφής

Όπως εξήγησε η Μπούλερ όταν οι γυναίκες είναι έγκυες, το σώμα δίνει μάχη να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στα μαλλιά καθώς τα περισσότερα λαμβάνονται από το μωρό. Για αυτό οι έγκυες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γυναικολόγο τους ώστε να διαβεβαιωθούν ότι λαμβάνουν αρκετό σίδηρο και βιταμίνη B12.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στη βρετανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά)