Επιστήμονες ανακάλυψαν την πηγή του μαγνητικού πεδίου του Ηλιου

Πιο «ρηχό» από ό,τι αναμενόταν.
via Associated Press

Η επιφάνεια του Ήλιου είναι ένα πολύ εντυπωσιακό συνονθύλευμα από ηλιακές κηλίδες και εκλάμψεις, που προκύπτουν από το ηλιακό μαγνητικό πεδίο, το οποίο παράγεται εσωτερικά μέσω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως dynamo action. Αστροφυσικοί θεωρούσαν πως το μαγνητικό πεδίο παράγεται βαθιά μέσα στο άστρο, μα μελέτη του ΜΙΤ λέει πως η δραστηριότητα του Ήλιου ίσως διαμορφώνεται μέσω μιας πολύ πιο «ρηχής» διαδικασίας.

Σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature, ερευνητές του ΜΙΤ, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και άλλων ερευνητικών φορέων διαπιστώνουν πως ίσως προκύπτει από αστάθειες στα εξώτερα στρώματα του Ήλιου.

Η ομάδα δημιούργησε ένα ακριβές μοντέλο της επιφάνειας του Ήλιου και βρήκε πως, κατά τις προσομοιώσεις συγκεκριμένων διαταραχών, ή αλλαγών στη ροή του πλάσματος στο κορυφαίο 5%-10% του Ήλιο, οι μεταβολές αυτές αρκούσαν για την παραγωγή ρεαλιστικών μοτίβων μαγνητικού πεδίου, με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά που έχουν παρατηρηθεί στον Ήλιο. Αντίθετα, οι προσομοιώσεις στα βαθύτερα στρώματα προκαλούσαν λιγότερο ρεαλιστική ηλιακή δραστηριότητα.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι ηλιακές κηλίδες και εκλάμψεις θα μπορούσαν να είναι προϊόντα ενός ρηχού μαγνητικού πεδίου, αντί για ένα πεδίο που πηγάζει από βαθύτερα μέσα στον Ήλιο, όπως υπέθεταν σε μεγάλο βαθμό επιστήμονες.

«Τα χαρακτηριστικά που βλέπουμε όταν κοιτούμε στον Ήλιο, όπως το στέμμα που πολλοί είδαν κατά την πρόσφατη ηλιακή έκλειψη, οι ηλιακές κηλίδες και οι ηλιακές εκλάμψεις, όλα σχετίζονται με το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου» είπε ο Κίτον Μπερνς, ερευνητής στο Τμήμα Μαθηματικών του ΜΙΤ. «Δείξαμε πως απομονωμένες διαταραχές κοντά στην επιφάνεια του Ήλιου, μακριά από τα βαθύτερα στρώματα, μπορούν να μεγαλώσουν στο πέρασμα του χρόνου για να μειώσουν εν δυνάμει τις μαγνητικές δομές που βλέπουμε».

Αν το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου πηγάζει όντως από τα εξώτερα στρώματα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέπουν καλύτερα εκλάμψεις και γεωμαγνητικές καταιγίδες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε δορυφόρους και συστήματα τηλεπικοινωνιών.

Δημοφιλή