Επιστήμονες ανακάλυψαν «τερατώδη» μαύρη τρύπα που δεν έπρεπε να υπάρχει

Εχει μάζα 70 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο.
Xinhua News Agency via Getty Images

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια «μαύρη τρύπα - τέρας» τόσο τεράστια που, θεωρητικά, δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Είναι μια αστρική μαύρη τρύπα - ο τύπος που σχηματίζεται μετά το θάνατο, την κατάρρευση και την έκρηξη των αστεριών.

Οι ερευνητές πίστευαν στο παρελθόν ότι το όριο του μεγέθους τους δεν ήταν μεαγύτερο από 20 φορές τη μάζα του ήλιου, επειδή όταν αυτά τα άστρα πεθαίνουν χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της μάζας τους μέσα από εκρήξεις που εξαλείφουν την ύλη και το αέριο και τα διασκορπίζουν στους αστρικούς ανέμους.

Αυτή η θεωρία έχει πλέον ανατραπεί από την LB-1, τη νεοανακαλυφθείσα μαύρη τρύπα. Ευρισκόμενη περίπου 15.000 έτη φωτός μακριά, έχει μάζα 70 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Xinhua News Agency via Getty Images

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν από Κινέζους ερευνητές στο περιοδικό Nature την Τετάρτη. Οι επιστήμονες τώρα προσπαθούν να καταλάβουν πώς η LB-1 έγινε τόσο μεγάλη.

Η κινεζική ομάδα πρότεινε μια σειρά θεωριών. Το τεράστιο μέγεθος της LB-1 υποδηλώνει ότι «δεν σχηματίστηκε από την κατάρρευση μόνο ενός αστέρα», ανέφερε η μελέτη - αντ ’αυτού θα μπορούσε δυνητικά να είναι δύο μικρότερες μαύρες τρύπες σε τροχιά.

Μια άλλη πιθανότητα είναι να σχηματίστηκε από μια «πτώση σουπερνόβα». Αυτό συμβαίνει όταν μια σουπερνόβα - το τελευταίο στάδιο της έκρηξης ενός αστέρα - εκτοξεύει υλικό κατά τη διάρκεια της έκρηξης, που στη συνέχεια πέφτει πίσω στην σουπερνόβα, δημιουργώντας μια μαύρη τρύπα.

Αυτός ο σχηματισμός είναι θεωρητικά πιθανός, αλλά οι επιστήμονες δεν ήταν ποτέ σε θέση να τον αποδείξουν ή να τον παρατηρήσουν. Εάν αποδειχθεί αυτό στην περίπτωση της LB-1, τότε μπορεί να υπάρχουν για πρώτη φορά «άμεσες ενδείξεις για αυτή τη διαδικασία», ανέφερε η μελέτη.

Xinhua News Agency via Getty Images

Η LB-1, πάντως, δεν είναι η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε ποτέ - αλλά μπορεί να είναι η μεγαλύτερη του είδους της. Υπάρχουν αρκετοί τύποι μαύρων τρυπών και οι αστρικές μαύρες τρύπες όπως η LB-1 βρίσκονται στη μικρότερη πλευρά, σύμφωνα με τη NASA . Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι πολύ μεγαλύτερες - μπορούν να είναι δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή