Επιστρέφει στον ιδιοκτήτη του το κατασχεθέν ιρανικό πετρελαιοφόρο

"Η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε τελικά εντολή και τώρα γινόμαστε μάρτυρες της άρσης της κατάσχεσης του πλοίου και της επιστροφής του φορτίου του στον ιδιοκτήτη του",
via Associated Press

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν (PMO) ανέφερε ότι ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε ότι το δεξαμενόπλοιο και το αργό φορτίο του πρέπει να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη και ότι η κυβέρνηση της Αθήνας ενήργησε σύμφωνα με την ετυμηγορία.

″Με τις ταχείες και έγκυρες ενέργειες του Ιράν, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε τελικά εντολή και τώρα γινόμαστε μάρτυρες της άρσης της κατάσχεσης του πλοίου και της επιστροφής του φορτίου του στον ιδιοκτήτη του”, δήλωσε ο PMO στο Mehr, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι Ιρανοί αναφέρουν πως Το τάνκερ απελευθερώθηκε αψηφώντας την εντολή της Ουάσιγκτον να κατασχέσει η Ελλάδα το δεξαμενόπλοιο αλλά και μια συνθήκη μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για αμοιβαία νομική συνεργασία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα , απόφαση ελληνικού δικαστηρίου ανέτρεψε προηγούμενη που επέτρεπε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους του ιρανικού φορτίου πετρελαίου του Lana στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, ανέφεραν τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Το περιστατικό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιράν, με τις δυνάμεις του να καταλαμβάνουν τον περασμένο μήνα δύο ελληνικά τάνκερ στον Κόλπο μετά την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι θα λάβει ”τιμωρητικά μέτρα” κατά της Αθήνας.

Δημοφιλή