ΔΙΕΘΝΕΣ
07/11/2018 10:06 EET | Updated 07/11/2018 10:07 EET

Επιτυχής εκτόξευση του ευρωπαϊκού δορυφόρου MetOp-C που θα βελτιώσει την πρόγνωση του καιρού

ESA-CNES-Arianespace/Optique Video du CSG - JM. Guillon

Εκτοξεύτηκε με επιτυχία ο νέος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος MetOp-C, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στους MetOp-A και MetOp-B που είχαν εκτοξευθεί το 2006 και 2012 αντίστοιχα. Η εκτόξευση έγινε με ρωσικό πύραυλο «Σογιούζ», από το διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική, το βράδυ της Τρίτης.

Οι MetOp είναι μετεωρολογικοί δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από Γη, σε ύψος περίπου 800 χιλιόμετρων. Ταξιδεύουν από τον ένα Πόλο στον άλλο, καταγράφοντας με τα 13 όργανά τους τη θερμοκρασία και την υγρασία σε διάφορα ύψη της ατμόσφαιρας, την ταχύτητα και τη διεύθυνση του ανέμου, τα αέρια της ατμόσφαιρας όπως το όζον κ.α. Είναι και οι τρεις εξοπλισμένοι με 13 όργανα μετρήσεων.

Οι δορυφόροι MetOp κατασκευάζονται και τίθενται σε τροχιά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ενώ στη συνέχεια ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT). 

Τα δεδομένα τους χρησιμοποιούνται τόσο για την πρόγνωση του καιρού, όσο και για την έρευνα σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Οι μετρήσεις τους τροφοδοτούν σε καθημερινή βάση τα πολύπλοκα αριθμητικά μοντέλα καιρού που «τρέχουν» σε υπερυπολογιστές και χάρη στα οποία είναι εφικτή η πρόγνωση του καιρού που φτάνει στον απλό πολίτη. Τα δεδομένα από τους δύο πρώτους MetOp έχουν ήδη μειώσει κατά 27% τα σφάλματα στις προγνώσεις της μιας ημέρας.

Ήδη, έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός για την επόμενη γενιά δορυφόρων πολικής τροχιάς MetOp-SG, ο πρώτος από τους οποίους αναμένεται να εκτοξευτεί σε τέσσερα χρόνια.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post