Επιβεβαίωσε ο υπ. Υγείας την επιβολή περιοριστικών μέτρων μετά τις γιορτές

«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων».
Ο Θάνος Πλεύρης
Ο Θάνος Πλεύρης
Eurokinissi

Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, επιβεβαίωσε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής, την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις γιορτές.

«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων.

Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».

«Ταυτόχρονα, ο κ. Πλεύρης διεμήνυσε ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε, οπότε δεν θα πρέπει να διανοηθεί κανείς, σε όποιο χώρο εργάζεται, ότι δεν θα κάνει τον έλεγχο προκειμένου μέσα να βρίσκονται μόνον άτομα εμβολιασμένα».

Ακόμα, ανέφερε ότι έφθασαν στο 70% οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί και στο 66% είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όπως είπε, στον ενήλικο πληθυσμό έχει καλυφθεί το 80% αυτών που έχουν κάνει την πρώτη δόση και στο 75% όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Τέλος, κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν «self test» το διάστημα των εορτών ώστε να υπάρχει η ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο.

Εξάλλου ο Υπουργός Υγείας, ξεκαθάρισε ότι όσοι ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, έχουν το περιθώριο των τριών μηνών (έως τις 31/3/2022) που τους καλύπτει η ισχύς του μέτρου, για να αποφασίσουν αν θα κάνουν το εμβόλιο ή αν θα θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΕΣΥ.

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικών πρέπει να συνεχιστεί και γι’ αυτό στο πρώτο άρθρο είναι η παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.

Η πανδημία δείχνει ότι ο συγκεκριμένος εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Επομένως, εξετάζεται πλέον με σαφή τρόπο εάν αυτοί που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.

Άρα, όσοι βρίσκονται τώρα σε αναστολή, να γνωρίζουν ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα παραμένουν σε αναστολή, όμως, επιπλέον εξετάζεται- και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί- ότι μπορεί να μην υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα παράτασης και αναμονής από το Κράτος, αλλά θα πρέπει να εμβολιαστούν, διαφορετικά δεν θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός γίνεται για την προστασία και της κοινωνίας και των ασθενών και όποιος θέλει να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος.

Συνεπώς, όσοι θα θέλουν να βρίσκονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καλούνται αυτό το τρίμηνο που έρχεται να πάρουν μία απόφαση: Αν θα εμβολιαστούν ή αν δεν θα εμβολιαστούν και θα θέσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Έτοιμη η κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις κάτι που δείχνει ότι έχει ξεκινήσει η επεξεργασία των περιορισμών που ενδεχομένως αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, καθώς η Όμικρον χαρακτηρίζεται από την ταχύτατη διάδοση της, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλές χώρες να λαμβάνουν σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, είναι πιθανό έως τα Φώτα τα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500. Πάντως, σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε ένα κύμα Δέλτα, που δεν έχει κοπάσει, και μέσα σε αυτό το κύμα ξεδιπλώνεται και το πρόβλημα της Όμικρον».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως την πρώτη ζώνη άμυνας συγκροτούν η έγκαιρη πρωτοβουλία να ανοίξει η τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες, οι εμβολιασμοί των παιδιών, ο αυστηρός έλεγχος όσων έρχονται από το εξωτερικό. Επίσης επικεντρώθηκε κυρίως στη διενέργεια των self test και στην πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την εορταστική περίοδο.

«Και η στάση μας σήμερα θα κρίνει και τις αποφάσεις μας αύριο. Στόχος μας για τις επόμενες εβδομάδες είναι αφενός να καθυστερήσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- την εξάπλωση της νέας παραλλαγής και αφετέρου να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοφιλή