ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/03/2020 20:40 EET

ΕΠ.Ο.ΕΣ: Έκκληση για επέκταση των μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις εστίασης

Ζητά από τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω και να ληφθούν οι αντίστοιχες πρόνοιες.

h

Σε συνέχεια των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας και της αγοράς, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), έχοντας πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά της εστίασης υπό το βάρος της έκτακτης κατάστασης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και με αίσθημα ευθύνης και με στόχο τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά, δίκαια και να συμβάλλουν στην κατά το δυνατόν –δεδομένων των ακραίων συνθηκών– ομαλή λειτουργία του κλάδου της εστίασης (ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί εν μέρει, υφιστάμενος όμως σοβαρότατους περιορισμούς και δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων), ζητά από τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω και να ληφθούν οι αντίστοιχες πρόνοιες:

Α) Έχει ήδη ανακοινωθεί η καταβολή του 60% του μισθώματος επαγγελματικού ακινήτου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο από τις επιχειρήσεις εκείνες που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους.

Είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά: α) και τα καταστήματα που υπολειτουργούν παραμένοντας ανοιχτά μόνο για take away και delivery και β) σε περίπτωση σχέσης εκμισθωτή-μισθωτή-υπομισθωτή, πέραν του υπομισθωτή (έναντι του αρχικού μισθωτή) και τον μισθωτή-υπεκμισθωτή (έναντι του εκμισθωτή).

Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα το παραπάνω ποσοστό μείωσης να επεκταθεί και να εξισωθεί με το ποσοστό μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων, το οποίο πλέον ξεπερνά το 70%-75% κατά μέσο όρο.

Β) Όλα τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί θα πρέπει να καλύπτουν και τους κάτωθι ΚΑΔ, είτε ως κύριους είτε ως δευτερεύοντες, διότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη τόσο για επιχειρήσεις της εστίασης (αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.) που πλήττονται εξίσου με τις άλλες κατηγορίες του κλάδου όσο και για τις μητρικές εταιρείες που λειτουργούν αποκλειστικά με το σύστημα franchise και τα καταστήματά τους έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν:

 

 

Κωδικός

Δραστηριότητα

1011

Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος

1039

Άλλη επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών

1052

Παραγωγή παγωτού

1071

Ζαχαροπλαστεία

10711101

Παραγωγή τυροπιτών, σάντουιτς και παρόμοιων ειδών

1072

Παραγωγή μπισκότων

1084

Παραγωγή αρτυμάτων και καρυκευμάτων

1085

Παραγωγή έτοιμων γευμάτων και φαγητών

46361303

Χονδρικό εμπόριο παγωτού και άλλων ειδών βρώσιμου πάγου

46362100

Χονδρικό εμπόριο προϊόντων αρτοποιίας

46371014

Χονδρικό εμπόριο προϊόντων καφέ

4724

Λιανικό εμπόριο προϊόντων αρτοποιίας

47240000

Λιανικό εμπόριο ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε εξειδικευμένα καταστήματα

4729

Λιανικό εμπόριο άλλων τροφίμων σε εξειδικευμένα καταστήματα

56101100

Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου

56101105

Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο ταχείας εξυπηρετήσεως (φαστ-φουντ), με παροχή σερβιρίσματος

5629

Υπηρεσίες εφοδιασμού αεροσκαφών με έτοιμα φαγητά

70221303

Υπηρεσίες παραχώρησης προνομίου franchise και παροχής σχετικών συμβουλών

70224000

Υπηρεσίες παροχής εμπορικών σημάτων και συμβάσεων δικαιόχρησης

84131500

Διοικητικές υπηρεσίες που σχετίζονται με το διανεμητικό εμπόριο και την τροφοδοσία με τρόφιμα, με τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια

 

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να ανακοινώνει ο κ. Πρωθυπουργός οριζόντια μέτρα και να αυτοαναιρείται από τους ΚΑΔ που καλύπτονται από τα μέτρα αυτά.

 

Γ) Τέλος, θα πρέπει στα μέτρα στήριξης να συμπεριληφθούν και τα εργοστάσια των ανωτέρω μητρικών εταιρειών, που είναι προμηθευτές των αντίστοιχων καταστημάτων λιανικής πώλησης και έχουν υποστεί σημαντική πτώση του τζίρου τους, διότι ο τζίρος τους σε ποσοστό άνω του 70%, προκύπτει από καταστήματα που λειτουργούν με το σύστημα franchise και έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν.

 

Με τη βεβαιότητα ότι τα συναρμόδια υπουργεία θα επιλέξουν να «ακούσουν» την αγορά και να προσαρμόσουν τις παρεμβάσεις τους στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτήν, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, η ΕΠΟΕΣ δεσμεύεται να μεταφέρει τακτικά και συστηματικά τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται στην αγορά της εστίασης –τουλάχιστον στο τμήμα της που εξακολουθεί να λειτουργεί– προκειμένου οι όποιες παρεμβάσεις χρειαστούν στο μέλλον, να κινούνται προς την ίδια, στοχευμένη και αποτελεσματική κατεύθυνση για την επιβίωση του κλάδου και τη διατήρηση των χιλιάδων θέσεων εργασίας που προσφέρει.