ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/07/2018 21:55 EEST | Updated 26/07/2018 23:44 EEST

«Ύποπτο εύρημα- σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού»: Τι λένε οι αρχές για την πυρκαγιά στο Μάτι

Τόσκας: Έθεσα στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή μου, δεν έγινε δεκτή

Eurokinissi

Υπάρχει ύποπτο εύρημα για την πυρκαγιά στο Μάτι, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στο πλαίσιο της έκτακτης συνέντευξης Τύπου για την πυρκαγιά στο Μάτι, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, και των αρχηγών της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματο- με τον κ. Τζανακόπουλο να δηλώνει πως ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να εκκενωθεί εγκαίρως η περιοχή, λόγω της ταχύτητας με την οποία εκδηλώθηκε το φαινόμενο. 

 

Ο κ. Τόσκας σημείωσε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού και εγκληματικής ενέργειας και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εκδήλωση πολλαπλών εστιών πυρκαγιάς σε μικρό χρονικό διάστημα- ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως, κατόπιν της επιβεβαίωσης από μεικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές.

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει. Επίσης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης. Ακόμη δόθηκε εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.

Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή μεικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία. Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τόσκας δήλωσε πως έθεσε για λόγους συνείδησης την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή. Ωστόσο, όσον αφορά στις επιδόσεις της Πυροσβεστικής και των λοιπών σωμάτων ασφαλείας, είπε πως δεν διαπιστώνει σοβαρά επιχειρησιακά λάθη. 

Από πλευράς του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, είπε πως ο χρόνος που χρειάστηκε από την εκδήλωση της πυρκαγιάς ως την απόληξή της ήταν μικρότερος από μιάμιση ώρα, προσθέτοντας πως δεν ήταν δυνατή η αναχαίτιση της πορείας της πυρκαγιάς. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κων/νος Τσοβάλας, έκανε λόγο για ακραίες καιρικές και γεωμορφολογικές συνθήκες, που σε συνδυασμό με το ευρύ μέτωπο της πυρκαγιάς και τον μεγάλο αριθμό παραθεριστών δυσχέραναν το έργο της αστυνομίας. Από πλευράς του, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Δ. Αναγνωστάκης, τόνισε ότι μια εκκένωσε για να γίνει θέλει σχέδιο, δεν γίνεται αυτομάτως. 

Ο κ. Τζανακόπουλος στη συνέχεια είπε ότι πρακτικά δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει εκκένωση μέσα σε διάστημα μιάμισης ώρας, καθώς το φαινόμενο εξελίχθηκε πολύ γρήγορα- και πρόσθεσε ότι η πραγματικότητα υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνατότητες. 

ΝΔ: Δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι μετά από πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία

«Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση - με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας - προκαλεί μόνον οργή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Aνίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ».

Ποτάμι: Επιστρατεύεται το θράσος για να καλύψει ευθύνες και ανικανότητες

Δριμεία κριτική άσκησε με ανακοίνωσή του και το Ποτάμι.

«Όλα έγιναν σωστά λοιπόν. Αυτό βγήκαν να μας πουν οι υπουργοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι που επιστρατεύθηκαν για το κυβερνητικό show. Για όλα φταίνε κάποιοι εμπρηστές, άγνωστοι βέβαια, και ο «στρατηγός άνεμος». Λες και τις κυβερνήσεις τις έχουμε για να δρουν όταν υπάρχει άπνοια και όλα κυλούν ομαλά. Οι άνθρωποι που επέζησαν από την καταστροφή στο Μάτι περίμεναν την αναγνώριση κάποιου λάθους. Και οι συγγενείς των θυμάτων περίμεναν ένα συγγνώμη. Αντί όμως γι΄ αυτά, αντί για την παραμικρή έστω αυτοκριτική, ήρθαν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το θράσος. Το θράσος που για άλλη μια φορά επιστρατεύεται για να καλύψει πολιτικές ευθύνες και επιχειρησιακές ανικανότητες».