Ερχεται το «Μαύρο Φεγγάρι» - Τι είναι, τι σημαίνει και πού θα γίνει ορατό

Θα καταφέρουμε να δούμε το σπάνιο φαινόμενο;
NurPhoto via Getty Images

Έχουμε ακούσει για ματωμένο και μπλε φεγγάρι, όμως υπάρχει και το μαύρο, φαινόμενο που σπάνια βλέπουμε στον ουρανό.

Το «Μαύρο Φεγγάρι» επιστρέφει απόψε, Τετάρτη στη Βόρεια Αμερική, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση, το 2016. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορέσει να το δει στις 30 Αυγούστου. Τι είναι όμως το «Μαύρο Φεγγάρι», τι σημαίνει και γιατί η εμφάνισή του είναι σημαντική;

Το «Μαύρο Φεγγάρι» είναι η δεύτερη νέα σελήνη του μήνα, κάτι που σπάνια προκύπτει. Λειτουργεί παρόμοια με δίσεκτο έτος. Ο κύκλος της σελήνης χρειάζεται συνήθως 29 μέρες για να ολοκληρωθεί, όμως οι μήνες μας διαρκούν λίγα εικοσιτετράωρα περισσότερο. Οπότε, μερικές φορές για περίπου κάθε 32 μήνες, παρατηρούμε δυο πανσελήνους ή δυο σελήνες.

Ομως το «Μαύρο Φεγγάρι» αναφέρεται και σε κάποιον μήνα που δεν υπάρχουν νέες σελήνες και αυτός ο μήνας πιθανόν να είναι ο Φεβρουάριος, λόγω της μικρότερης διάρκειας. Αυτό είναι λιγότερο συνηθισμένο από το τυπικό «Μαύρο Φεγγάρι» και εμφανίζεται περίπου μια φορά ανά δέκα χρόνια.

Τι θα δούμε κατά τη διάρκεια του «Μαύρου Φεγγαριού»

Ειλικρινά, τίποτα ξεχωριστό. Είναι απλά μια νέα σελήνη, η μοναδική διαφορά είναι ότι πρόκειται για τη δεύτερη σελήνη. Οπότε το φεγγάρι δεν θα είναι καν ορατό, γιατί θα εμπλέκεται με τον ουρανό. Το φεγγάρι εκτός από μαύρο, θα είναι και υπερπανσέληνος, θα είναι μεγάλο και θα βρίσκεται πιο κοντά στη γη. Ομως και πάλι, δεν θα είναι ορατό. Εκτός κι αν βρεθείτε εκτός πόλης, μακριά από τα φώτα, στην ύπαιθρο και θα είστε τυχεροί.

Πηγή: CNN