Ερευνα: Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης επιδεινώθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας

Στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων.
Ο επικεφαλής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα
Ο επικεφαλής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα
Associated Press

Υπήρξε μια «δραματική επιδείνωση» της ελευθερίας του Τύπου από τότε που ξέσπασε η πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο, λένε οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στην ετήσια έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.

Η έκθεση με τον Παγκόσμιο Δείκτης Ελευθερίας Τύπου, ο οποίος αξιολόγησε την κατάσταση που βρίσκεται ο Τύπος σε 180 χώρες, σκιαγράφησε μια σκοτεινή εικόνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 73% των κρατών του κόσμου έχει σοβαρά προβλήματα με τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης.

Ισχυρίζεται ότι πολλές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα την πανδημία, η οποία ξέσπασε στην Κίνα στα τέλη του 2019, «ως λόγο για τον αποκλεισμό της πρόσβασης δημοσιογράφων σε πληροφορίες, πηγές και αναφορές».

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ασία, την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, λέει η ομάδα των δημοσιογράφων.

Η Ευρώπη και η Αμερική εξακολουθούν να είναι οι ευνοϊκότερες ήπειροι για την ελευθερία του Τύπου, παρόλο που η Αμερική σημείωσε την μεγαλύτερη επιδείνωση σε αριθμό παραβιάσεων ελευθεριών. Η Ευρώπη σημείωσε σημαντική επιδείνωση στον δείκτη «Κακοποιήσεις», με πράξεις βίας υπερδιπλασιασμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Βαλκάνια, σε σύγκριση με τα παγκόσμια δεδομένα. Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και οι αυθαίρετες συλλήψεις αυξήθηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία , την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Στη Ρωσία και την Τουρκία, η δίωξη όσων ασκούν κριτική στην κυβέρνηση έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί εδώ και δύο δεκαετίες. Οι ηγέτες στο Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία και την Κεντρική Ασία συνεχίζουν να αυξάνουν τον έλεγχο που έχουν πάνω στις ειδήσεις και των πληροφορίες.

Συγχρόνως έχουν προκύψει προβλήματα από τη μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού στη δημοσιογραφία. Σύμφωνα με την έκθεση, το 59% των ατόμων που ερωτήθηκαν σε 28 χώρες, ισχυρίστηκαν ότι οι δημοσιογράφοι «σκόπιμα προσπαθούν να παραπλανήσουν το κοινό αναφέροντας πληροφορίες που γνωρίζουν ότι είναι ψευδείς».

Πηγή: AP

Δημοφιλή