Έρευνα συνδέει το μήκος των δαχτύλων των χεριών με τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό. Και προκαλεί οργή

Δηλαδή η έρευνα θέλει να μας πείσει πως μετρώντας τα δάχτυλα κάποιου καταλαβαίνουμε εάν είναι gay ή straight; LOL!
DON EMMERT via Getty Images

Μια έρευνα του πανεπιστημίου του Έσσεξ που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό, έχει προκαλέσει μερικές πολύ οργισμένες αντιδράσεις στην Αγγλία και διεθνώς.

Ο δρ Tuesday Watts υποστηρίζει πως ανακάλυψε τη σχέση μεταξύ του μεγέθους των δαχτύλων του ανθρώπινου χεριού και της ομοφυλοφιλίας. Συγκεκριμένα εστιάζει στο μήκος του δείκτη και παράμεσου.

Η επιστημονική ομάδα, μέτρησε τα δάχτυλα 18 ζευγών πανομοιότυπων μονοζυγωματικών) δίδυμων γυναικών. Σε κάθε ζεύγος, η μια γυναίκα ήταν ομοφυλόφιλη και η άλλη ετεροφυλόφιλη.

Παρατήρησαν λοιπόν, πως κατά μέσο ο δείκτης και ο παράμεσος των λεσβιών του αριστερού χεριού είχαν διαφορετικό μέγεθος- κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές συνηθίζεται στους άνδρες. Αντίθετα, οι δίδυμες αδερφές τους που δεν ήταν ομοφυλόφιλες είχαν το ίδιο μέγεθος.

Όπως εξηγούν, αυτό μπορεί να οφείλετε στην αυξημένη τεστοστερόνη στην οποία εκτέθηκαν όταν ήταν μήτρα της μητέρας.

Οι επιστήμονες μέτρησαν επίσης τα δάχτυλα 14 ζευγών αρσενικών πανομοιότυπων δίδυμων, όπου και πάλι σε κάθε ζεύγος ο ένας ήταν ομοφυλόφιλος και ο άλλος όχι. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες δεν εντόπισαν κάποιο αξιόλογο στοιχείο.

Ακολούθως εξηγούν πως τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εκτέθηκαν στην «ανδρική» ορμόνη, τεστοστερόνη όταν ήταν στη μήτρα της μητέρας αλλά κάποιοι/κάποιες μπορεί να εκτέθηκαν περισσότερο από άλλους/άλλες.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Watts, του τμήματος ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Essex, δήλωσε: «Επειδή τα πανομοιότυπα δίδυμα, που μοιράζονται το 100% των γονιδίων τους, μπορεί να διαφέρουν ως προς τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, πρέπει να διερευνηθούν και άλλοι παράγοντες πέραν της γενετικής, που να σχετίζονται με τις διαφορές τους. Η έρευνα δείχνει ότι η σεξουαλικότητα μας καθορίζεται στη μήτρα και εξαρτάται από την ποσότητα της αρσενικής ορμόνης την οποία θα εκθέτουμε ή από τον τρόπο με τον οποίο τα επιμέρους μας όργανα αντιδρούν στην ορμόνη αυτή. Όσοι εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο πιθανό να είναι αμφιφυλόφιλος ή ομοφυλόφιλος. Λόγω της σχέσης μεταξύ των επιπέδων των ορμονών και της διαφοράς στο μήκος των δακτύλων, η εξέταση των χεριών κάποιου μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για τη σεξουαλικότητά του».

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Archives of Sexual Behaviour αλλά η δημοσίευση της είδησης, μεταξύ άλλων μέσων και στο BBC, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Όπως πολλοί επισημαίνουν, το δείγμα της έρευνας- μόλις 18 ζεύγη διδύμων- είναι πολύ μικρό για να προκύψει ένα κατά το δυνατό, ασφαλές αποτέλεσμα. Επίσης τονίζεται πως η ανάγνωση των επιστημόνων που μετείχαν στην μελέτη, προσεγγίζει τον καθορισμό της σεξουαλικότητας με έναν πολύ μονοδιάστατο τρόπο.

Πηγές: ΒΒC, Independent