Ερευνα-σοκ: Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου σχετίζονται με κίνδυνο καρδιακού-εγκεφαλικού επεισοδίου

Τι κι αν τα θεωρούσαμε τρομερά ωφέλιμα για την καρδιά και τον εγκέφαλο; Θα ζήσουμε χωρίς αυτά. Ειδικοί εξηγούν πώς.
Yulia Naumenko via Getty Images

Mέχρι πρότινος, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου θεωρούνταν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ως εκ τούτου, ένας ιδανικός τρόπος να κρατήσουμε μακριά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσει και όχι να μειώσει, τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και κολπικής μαρμαρυγής, ακόμα και σε άτομα με καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Η κολπική μαρμαρυγή, που ονομάζεται επίσης AFib ή AF, είναι ένας τύπος αρρυθμίας ή ακανόνιστου καρδιακού παλμού, που οι άνθρωποι συχνά περιγράφουν ως πτερυγισμό ή σφυροκόπημα στο στήθος τους.

«Mήπως λοιπόν είναι καιρός να εγκαταλείψουμε πια αυτά τα συμπληρώματα;» αναρωτιέται ο καρδιολόγος δρ Άντριου Φρίμαν. «Το λέω επειδή το ιχθυέλαιο σπάνια συνιστάται από τους παθολόγους, ενώ δεν περιλαμβάνεται σε καμία από τις οδηγίες των επαγγελματικών ιατρικών εταιρειών. Κι όμως το λαμβάνουν ένα σωρό άνθρωποι», προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη, που ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 415.000 ατόμων, ηλικίας από 40 έως 69 ετών, στα άτομα χωρίς καρδιακά προβλήματα, η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου συσχετίστηκε με 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και 5% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Βέβαια, σε ό,τι αφορά τα άτομα με καρδιακή νόσο που έκαναν τακτική χρήση ιχθυέλαιου, αυτά διέτρεχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο η κολπική μαρμαρυγή να εξελιχθεί σε έμφραγμα και 9% χαμηλότερο κίνδυνο η καρδιακή ανεπάρκεια να τα οδηγήσει στον θάνατο.

Ωστόσο, ακόμα και σε περιπτώσεις συνταγογραφούμενων προϊόντων ιχθυελαίου, για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως τα υψηλά τριγλυκερίδια, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής και εγκεφαλικού εξακολουθεί να είναι παρών.

Για τον λόγο αυτό, ο Φρίμαν θεωρεί πως «oι μέρες που οι ασθενείς απλώς πήγαιναν στο φαρμακείο και αγοράζουν κουβάδες με χάπια ιχθυελαίου θα πρέπει να τελειώσουν, ακόμα κι αν το ιχθυέλαιο βοηθά έως έναν βαθμό άτομα που είναι ήδη άρρωστα».

Εναλλακτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών

Αντί για το ιχθυέλαιο, οι ειδικοί συνιστούν να προσπαθήσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από πηγές τροφίμων όπως οι σαρδέλες και ο σολομός. Η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγγα και ο τόνος είναι επίσης ορισμένες καλές πηγές.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος, λόγω των υψηλών επιπέδων υδραργύρου, συνίσταται η κατανάλωση τους να περιορίζεται στις δύο φορές την εβδομάδα.

Ακόμη, οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια είναι μερικές φυτικές επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά, ειδικά για τους φίλους μας τους χορτοφάγους.

Για περιπτώσεις που τα συμπληρώματα θεωρούνται απαραίτητα

Αρχικά, η φρεσκάδα του ιχθυελαίου έχει τεράστια σημασία. Για τον λόγο αυτό, η αγορά συμπληρωμάτων από ένα ηλεκτρονικό ή λιανικό υπερκατάστημα, όπως η Amazon ή η Costco, δεν είναι η καλύτερη ιδέα.

Επιπλέον, συνίσταται να αγοράζουμε προϊόντα από λίγες και αξιόπιστες επωνυμίες και κατά προτίμηση, από τον δικό τους ιστότοπο.

(Με πληροφορίες από CNN).