Ερευνα: Τα σγουρά μαλλιά κρατούν πιο δροσερό το κεφάλι

Η «θωράκιση» του κεφαλιού από τη θερμότητα θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους που ζούσαν στην Αφρική.
Delmaine Donson via Getty Images

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες αναρωτιούνται γιατί τα μαλλιά στο κεφάλι των ανθρώπων είναι συνήθως πυκνά και πλούσια ενώ στο υπόλοιπο σώμα είμαστε λιγότερο τριχωτοί.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences υποδηλώνει ότι οι πυκνές τρίχες στο κεφάλι μπορεί να προέκυψαν κατά την εξέλιξη για να σταματήσουν τους μεγάλους εγκεφάλους των προγόνων μας από την υπερθέρμανση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα, τα σγουρά μαλλιά κρατούν το κεφάλι πιο δροσερό.

Η προστασία του κεφαλιού από τη θερμότητα θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους που ζούσαν στην Αφρική κάτω από τον ήλιο του ισημερινού, αναφέρει το Smithoniamag.

«Ο εγκέφαλος είναι ένα μεγάλο και πολύ ευαίσθητο στη θερμότητα όργανο που παράγει επίσης πολλή θερμότητα», λέει η Τίνα Λασίσι στον Τομ Μετκάλφε του National Geographic.

«Έτσι σκεφτήκαμε ότι, εξελικτικά, αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό, ειδικά σε μια χρονική περίοδο που βλέπουμε το μέγεθος του εγκεφάλου του είδους μας να αυξάνεται», πρόσθεσε.

Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα μαλλιά επηρεάζουν τη θερμοκρασία του κεφαλιού, η Λασίσι και οι συνεργάτες της τοποθέτησαν τρεις διαφορετικές περούκες αλλά και καμία περούκα σε μια κούκλα, που ονομάζεται «θερμικό ανδρείκελο».

Η κούκλα θερμάνθηκε καθώς τοποθετήθηκε κάτω από ειδικά φώτα, σύμφωνα με το National Geographic, και τοποθετήθηκε κάτω από καυτά φώτα σε μια αεροδυναμική σήραγγα ελεγχόμενη από το κλίμα.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τη θερμοκρασία στο κεφάλι της κούκλας όταν ήταν χωρίς περούκα, με περούκες ανθρώπινων μαλλιών που είχαν ίσια μαλλιά, λίγο σγουρά μαλλιά αλλά και πολύ σγουρά. Οι τρίχες ήταν παρόμοιες σε πάχος και χρώμα.

.
.
Proceedings of the National Academy of Sciences

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το κεφάλι ήταν έντονα πιο ζεστό σε σύγκριση με το κεφάλι που είχε περούκα. Η προσθήκη της περούκας με ίσια μαλλιά μείωσε τη θερμότητα περισσότερο από το μισό σε σύγκριση με το γυμνό κεφάλι. Η περούκα με τα μέτρια σγουρά μαλλιά έκανε την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής λιγότερο ζεστή από την περούκα με ίσια μαλλιά. Με τη σειρά της, η περούκα με τα πολύ σγουρά μαλλιά διατήρησε ακόμα πιο δροσερό το κεφάλι.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι όλα τα είδη μαλλιών προστατεύουν το κεφάλι από τον ήλιο. Οι μπούκλες θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω τη θέρμανση δημιουργώντας ένα στρώμα αέρα μεταξύ της επιφάνειας και του τριχωτού της κεφαλής, εικάζουν οι ερευνητές.

Η μελέτη είναι «ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός για να σκεφτούμε γιατί έχουμε τόσες πολλές τρίχες στο κεφάλι μας», λέει Ελίσαμπεθ Τααπάνες, εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, στο National Geographic.

Η Λασίσι αναγνωρίζει ότι τα ανδρείκελα δεν ταιριάζουν απόλυτα με την ανθρώπινη φυσιολογία, αλλά ελπίζει ότι θα γίνει περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πότε και γιατί εξελίχθηκαν διαφορετικοί τύποι μαλλιών, αναφέρει το New Scientist.

Δημοφιλή