Ερευνα του ΕΜΠ για μεγαλύτερη παραγωγή καθαρής ενέργειας

Απαραίτητη η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τεχνολογιών Α.Π.Ε. για την επίτευξη διείσδυσης 80%.
Φωτοβολταϊκά ανάμεσα σε χωράφια στο νομό Λάρισας. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Φωτοβολταϊκά ανάμεσα σε χωράφια στο νομό Λάρισας. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Μια ιδιαίτερα χρήσιμη έρευνα / μελέτη που εκπόνησε η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Σταύρου Παπαθανασίου στον Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος του ΕΜΠ, για λογαριασμό της ΕΛΕΤΑΕΝ, αναδεικνύει την ανάγκη της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των τεχνολογιών Α.Π.Ε. για την επίτευξη διείσδυσης 80%.

Η ισόρροπη ανάπτυξη του μείγματος αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, και γενικά των Α.Π.Ε., παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την επίτευξη των στόχων με τεχνολογική μονοκαλλιέργεια. Ένα τέτοιο, ισορροπημένο μείγμα εξασφαλίζει μεγαλύτερη παραγωγή καθαρής ενέργειας με καλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης ενέργειας Α.Π.Ε., λόγω μειωμένων απορρίψεων.
Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, η μελέτη είναι εξαιρετικά επίκαιρη διότι αυτή την περίοδο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται για την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και για την πορεία επίτευξης των νέων αυξημένων στόχων που θα τεθούν για το 2030 και μετά.

Ταυτόχρονα, όμως, χρόνιες και δομικές στρεβλώσεις στον τρόπο ανάπτυξης και αδειοδότησης των επενδύσεων, καθυστερούν την ωρίμανση των σχεδίων για νέα αιολικά πάρκα. Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στα υπό ανάπτυξη νέα έργα Α.Π.Ε., που έχουν φθάσει σε ικανό βαθμό ωριμότητας ώστε να έχουν αιτηθεί για άδεια σύνδεσης στο δίκτυο, λιγότερο από το 10% αφορά αιολικά πάρκα. Το γεγονός αυτό συνιστά κίνδυνο για τη βέλτιστη ανάπτυξη του συστήματος.

Η μελέτη διερεύνησε 6 διαφορετικά σενάρια μείγματος τεχνολογιών Α.Π.Ε. για 6 διαφορετικές τυπικές κλιματικές συνθήκες έτους (συνολικά 36 σενάρια).

Ερευνα του ΕΜΠ για μεγαλύτερη παραγωγή καθαρής ενέργειας
Ερευνα του ΕΜΠ για μεγαλύτερη παραγωγή καθαρής ενέργειας
ΕΜΠ

Η μελέτη τεκμηρίωσε ότι ένα ισορροπημένο μείγμα εξασφαλίζει μεγαλύτερη παραγωγή καθαρής ενέργειας. Συγκεκριμένα, η ισορροπημένη ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών μειώνει σημαντικά τις περικοπές της διαθέσιμης ενέργειας Α.Π.Ε., κυρίως των φωτοβολταϊκών σταθμών και δευτερευόντως των αιολικών. Το όφελος για την ετήσια διείσδυση Α.Π.Ε. είναι σημαντικό, καθώς φθάνει σε έως και 2 εκατομμύρια MWh περισσότερη καθαρή ενέργεια κάθε χρόνο.

Επίσης, το ισορροπημένο μείγμα, οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση των τιμών κατά τις ώρες εκτός της μεσημβρίας και στήριξη των τιμών κατά τις μεσημβρινές ώρες, ώστε να επιτυγχάνεται πιο ομαλή κατανομή των τιμών στην αγορά κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

Κι ακόμα, προσφέρει πιο αποτελεσματική αποζημίωση των παραγωγών από την αγορά, ειδικά των φωτοβολταϊκών.

Δημοφιλή