Ερευνητές εντόπισαν την πηγή του μυστηρίου των «κύκλων των νεράιδων»

Ξετυλίγοντας το μυστήριο των «κύκλων των νεράιδων».
.
.
UHH/MIN/Juergens

Για πάνω από μια δεκαετία, η προέλευση των πολυάριθμων κυκλικών γυμνών μπαλωμάτων ανάμεσα στα αφρικανικά λιβάδια, γνωστά ως «κύκλοι νεράιδων», υπήρξε θέμα συζήτησης μεταξύ των ερευνητών.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ο βιολόγος καθηγητής Δρ Norbert Jürgens και ο επιστήμονας εδάφους Δρ Alexander Gröngröft από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου επιβεβαίωσαν ότι οι τερμίτες είναι η αιτία των κύκλων νεράιδων.

Ήδη από το 2013, ο βοτανολόγος του Αμβούργου Norbert Jürgens δημοσίευσε ότι οι υπόγειοι τερμίτες άμμου του γένους Psammotermes προκαλούν τα γυμνά μπαλώματα και, εξαλείφοντας τα φυτά στα αμμώδη εδάφη, επιτρέπουν τη μακροχρόνια αποθήκευση νερού μετά από σπάνιες βροχοπτώσεις. Αυτή η εξήγηση, που δημοσιεύθηκε στο Science, επιβεβαιώθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν από εντομολόγους από τη νότια Αφρική (καθηγητής Mike Picker, Δρ Joh Henschel, Δρ Kelly Vlieghe).

Επιπλέον, μετρώντας την υγρασία του εδάφους κάτω από τον «κύκλο των νεράιδων» σε βάθος 20 εκατοστών, βρήκαν αποξήρανση, την οποία ερμήνευσαν ως πρόκληση γρήγορης οριζόντιας αναρρόφησης νερού από τα χόρτα του περιβάλλοντος, αναφέρει το Scitechdaily.

Στη μελέτη τους, οι Jürgens και Gröngröft απέδειξαν την παρουσία τερμιτών άμμου σε περισσότερους από 1.700 κύκλους νεράιδων στη Ναμίμπια, την Αγκόλα και τη Νότια Αφρική.

Άλλοι ερευνητές διερεύνησαν επίσης το μυστηριώδες φαινόμενο, π.χ. στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις μοντελοποίησης.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν (Getzin et al. 2015, 2022) ότι τα γυμνά μπαλώματα προκαλούνται από την αυτοοργάνωση των φυτών γρασιδιού, τα οποία αντλούν άνισα νερό από μόνα τους με τις ρίζες τους και μέσω εκτεταμένης διάχυσης στα αμμώδη εδάφη, προκαλώντας έτσι το θάνατο των χόρτων στα γυμνά μπαλώματα.

Οι μετρήσεις υγρασίας του εδάφους που αναφέρονται από τους Getzin et. al (2022) ως απόδειξη για την υπόθεση αυτοοργάνωσης συμπίπτουν με τις μετρήσεις υγρασίας εδάφους του Jürgens το 2013. Ωστόσο, οι ερμηνείες διαφέρουν: Ενώ οι μοντελιστές μετρούν το φυτικό έδαφος και ερμηνεύουν την αποξήρανσή του ως απόσυρση νερού από τα γύρω χόρτα, ο Jürgens έδειξε το 2013 με ταυτόχρονη μέτρηση σε τέσσερα διαφορετικά βάθη έως και 90 cm ότι οι «κύκλοι νεράιδων» στο υπέδαφος αποθηκεύουν το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Η αγωγιμότητα του νερού της χονδρόκοκκης άμμου των νεραϊδοκύκλων, στους οποίους ζουν οι τερμίτες, είναι πράγματι πολύ υψηλή όταν υπάρχει πολύ νερό κατά τη διάρκεια μιας έντονης βροχής, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να εισχωρήσει γρήγορα στους μεγάλους πόρους.

Αυτό σημαίνει ότι στα επίπεδα υγρασίας που βρίσκονται κάτω από τους κύκλους των νεράιδων (≤5% κατ ’όγκο), πολύ μικρή μεταφορά υγρού νερού μπορεί να μεταφερθεί σε μικρές αποστάσεις.

Ο σχηματισμός ξηρών στρωμάτων άμμου στην επιφάνεια του εδάφους ακριβώς πάνω από το υγρό υπέδαφος καταδεικνύει αυτό το φυσικό φαινόμενο.

«Οι μετρήσεις της υγρασίας του εδάφους στους κύκλους των νεράιδων και οι εδαφικές υδραυλικές ιδιότητες της άμμου που βρέθηκαν στο εργαστήριο αποκλείουν έτσι την υπόθεση της αυτορρύθμισης ως εξήγηση για τους «κύκλους των νεράιδων». Η αιτία για το σχηματισμό των «κύκλων των νεράιδων» είναι επομένως σαφής - είναι οι τερμίτες άμμου που εξασφαλίζουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης μέσω της αποθήκευσης υγρασίας του εδάφους.

Δημοφιλή