ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/11/2019 13:12 EET

Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή περί «συνακροάσεων-παρεμβολών» στα τηλέφωνα του κόμματος στον Περισσό

Η αρχική καταγγελία είχε γίνει το 2016.

Η ΚΟ του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, θέτοντας θέμα συνακροάσεων-παρεμβολών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στον Περισσό.

Η ΚΟ του ΚΚΕ ερωτά τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να πάψουν οι καθυστερήσεις και παραλείψεις των αρμόδιων αρχών και για να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης της ΚΟ του ΚΚΕ

Θέμα: Για την υπόθεση των συνακροάσεων - παρεμβολών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Έχουν περάσει πλέον τρία χρόνια από το πρώτο κρούσμα συνακροάσεων - παρεμβολών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, και την αντίστοιχη ανακοίνωση-καταγγελία του Κόμματός μας την 1-12-2016. Ακολούθησαν άλλα δύο κρούσματα συνακροάσεων - παρεμβολών, στις 5-4-2017 και 18-1-2019, τα οποία επίσης καταγγέλθηκαν δημόσια και άμεσα.

Οι υποθέσεις για τα σοβαρά αυτά γεγονότα δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί, παρότι έχει παρέλθει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και οι παραγγελίες της Εισαγγελίας είχαν χαρακτήρα κατεπείγοντα. Ενώ για τα πρώτα κρούσματα έχουν υποβληθεί αιτήματα ευρωπαϊκών εντολών έρευνας και δικαστικής συνδρομής σε πολλές χώρες, είναι άγνωστα τα αποτελέσματα και τα ευρήματα που έχουν προκύψει. Στο τελευταίο κρούσμα για το οποίο επίσης έχει σχηματισθεί δικογραφία και διενεργείται προκαταρκτική έρευνα, πάλι εμπλέκονται πάροχοι από χώρες του εξωτερικού για τις οποίες όμως ακόμα δεν έχουν διαταχθεί οι αντίστοιχες ενέργειες. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας υπάρχει εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, η οποία επιπλέον έχει φυσική παρουσία με εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα, χωρίς όμως άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Υπάρχουν πλείστα σοβαρά και αξιοποιήσιμα στοιχεία, τα οποία μπορούν, αν ερευνηθούν σε βάθος, να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων για τις συνακροάσεις - παρεμβολές. Γιατί η σημερινή, υψηλή τεχνολογία επιτρέπει την ταχύτατη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων και οι υπαίτιοι θα έπρεπε ήδη να έχουν αποκαλυφθεί, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και σήμερα.

Προκαλεί εντύπωση η βραδύτητα αλλά και κωλυσιεργία ορισμένων αρχών και υπηρεσιών όλα αυτά τα χρόνια αναφορικά με τα σοβαρά και επικίνδυνα κρούσματα σε βάρος του ΚΚΕ. Είναι άνευ προηγουμένου η τακτική που ακολουθούν, είτε να επικαλούνται δυσκολίες στην περαιτέρω διερεύνηση τέτοιων σοβαρών υποθέσεων, όταν η τεχνολογία παρέχει τα μέσα για την πλήρη διαλεύκανσή τους, είτε να υποβαθμίζουν συστηματικά τις καταγγελίες του ΚΚΕ με την βολική για ορισμένους οδό της δήθεν «φάρσας», συμβάλλοντας έτσι στο κουκούλωμα της υπόθεσης.

Πολύ περισσότερο που το ζήτημα των υποκλοπών αφορά ευρύτερα το απόρρητο των επικοινωνιών και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να πάψουν οι καθυστερήσεις και παραλείψεις των αρμόδιων αρχών και για να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι;