ΤΟ BLOG
25/05/2018 13:54 EEST | Updated 25/05/2018 13:54 EEST

Ήρθε η ώρα των ενεργών πολιτών;

Eurokinissi

Πολλές φορές, μέσα στην ορμή της πολιτικής καθημερινότητας, περνούν απαρατήρητες μερικές κινήσεις που έχουν ισχυρό συμβολισμό.

Ξαφνικά, μέσα σε ένα πολιτικό τοπίο γεμάτο διχαστικά μηνύματα, με την Ελλάδα να αγωνίζεται να βρει τον δρόμο της συνεννόησης και της επανασύνδεσης με τις Αξίες που ενώνουν τους πολίτες της, εντός και εκτός συνόρων, η τοποθέτηση της Κατερίνας Παναγοπούλου, ως Συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα Ελληνισμού και Διασποράς, είναι μία ελπιδοφόρα κίνηση.

Η κ. Παναγοπούλου είναι μια γυναίκα, η οποία ουδέποτε στο παρελθόν ασχολήθηκε με την πολιτική. Από εχτές ανέλαβε καθήκοντα άμισθης συμβούλου για θέματα «Ελληνισμού της διασποράς».

Η Κατερίνα είναι η πρώτη Ελληνίδα που βραβεύτηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με το παγκόσμιο βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός 2012» για τον πολύχρονο και ανιδιοτελή αγώνα της υπέρ των Ολυμπιακών Αξιών και την προσφορά της στον αθλητισμό. Τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2017».

Είναι η Ελληνίδα Πρέσβης στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον αθλητισμό, την ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι. Είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΓ «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» που συγκεντρώνει, σχεδόν, 3.500 εθελόντριες σε όλη την Χώρα.

Είναι η αγαπημένη των Ελλήνων της Διασποράς, οι οποίοι κάθε χρόνο την τιμούν και την περιμένουν στις γιορτές τους «γιατί την θεωρούν οικογένειά τους», όπως μου είπε στο τηλέφωνο ένας από τους πιο εμβληματικούς ομογενειακούς παράγοντες των ΗΠΑ, σε χθεσινή μας συνομιλία, με αφορμή την επιλογή του Πρωθυπουργού.

Μιλώντας μαζί της μοιράστηκα τις σκέψεις της, για αυτή τη νέα, πρωτόγνωρη και για την ίδια πρόκληση.

Είναι συγκρατημένη, αλλά γεμάτη ενθουσιασμό για τη νέα της θέση! Αυτή είναι σίγουρα, μία από τις πιο «υπερβατικές» κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Τοποθέτησε στο πλευρό του μια γυναίκα με βαθιά γνώση των θεμάτων της κουλτούρας και των επιθυμιών των Ελλήνων της Διασποράς.
Μια συνεργάτη, η οποία μιλά «την ίδια γλώσσα» με του ομογενείς που μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Ο Αλέξης Τσίπρας δοκιμάζει μια καινούργια προσέγγιση.
Φαίνεται να επιλέγει την μη πολιτική, αλλά βαθιά πατριωτική προσέγγιση των Ελλήνων της Διασποράς. Συνδυάζει την πατριωτική ατζέντα του Υπουργείου Εξωτερικών με την φρεσκάδα μιας μη πολιτικής προσέγγισης των Ελλήνων της διασποράς που θέλουν να προσφέρουν και χρειάζονται έναν αποτελεσματικό κώδικα επικοινωνίας με την Ελλάδα.

Η Κατερίνα Παναγοπούλου, σύζυγος του «Πατριάρχη» της επιβατηγού ναυτιλίας Περικλή Παναγόπουλου, είναι βέβαιο ότι, με την αποκλειστική στήριξη της οικογένειάς της, κατόρθωσε, επί δεκαετίες, να οικοδομήσει πανίσχυρους δεσμούς με τα διεθνή κέντρα αποφάσεων και τα Ελληνικά lobbies ανά τον κόσμο.

Πάντα άμισθη και ανιδιοτελής, κέρδισε την εμπιστοσύνη όσων απεχθάνονται την υποκρισία και την αναβλητικότητα, μιας και οι Έλληνες του εξωτερικού δούλεψαν σκληρά για να κάνουν προκοπή και ξεγελάστηκαν πολλές φορές στο παρελθόν από αβάσιμες υποσχέσεις που πλήγωσαν αγνές προθέσεις.

Αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο Θεσμικό Αξίωμα του Πρωθυπουργού, αφού «κανείς δεν δικαιούται να αρνηθεί την τιμή να υπηρετήσει την Πατρίδα του, όταν του το προτείνει εκλεγμένος Πρωθυπουργός και μπορεί να ανταποκριθεί», όπως αναφέρει.

Εμπιστεύεται και σέβεται απεριόριστα τον Θεσμό του Υπουργείου Εξωτερικών, αφού «οποιοσδήποτε καλόπιστος Πολίτης, μπορεί να αντιληφθεί ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δίνει σκληρή μάχη σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες και οφείλουμε όλοι να βάλουμε πλάτη».

Σέβεται όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς του Δημοκρατικού τόξου, καθώς «δεν υπάρχει λογικός Έλληνας που να πιστεύει ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις χωρίς την αξιοποίηση κάθε έξυπνης ιδέας που μπορεί να ωθήσει την Πατρίδα έξω από το τέλμα με σεβασμό στις αρχές της Δημοκρατίας».
Θέλω να ολοκληρώσω τις σκέψεις μου με τη φράση που μοιράστηκε μαζί μου, μόλις δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ, «Έμη μου, αύριο το πρωί που θα ξυπνήσω -πρώτα ο Θεός- θα συνεχίσω να κάνω ό,τι έκανα πάντα. Θα συνεχίσω να δουλεύω εθελοντικά, με όλους τους αγαπημένους εθελοντές και εθελόντριες στο πλευρό μου με ένα στόχο: να τιμήσουμε την Πατρίδα μας. Θέλω να τα καταφέρω στην αποστολή που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, δεν την περίμενα αυτή την τιμή κι αυτό διπλασιάζει την ευθύνη μου, ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους αρμοδίους του Υπουργείου Εξωτερικών και να στηρίξω τους Εθνικούς μας στόχους».

Αυτή η «άγνοια πολιτικού κινδύνου», νομίζω πως θα αναδείξει την Κατερίνα Παναγοπούλου σε μια από τις πιο επιτυχημένες επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.
Τελικά, υπάρχει χώρος για τους ενεργούς πολίτες κι αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα.

Καλή Αρχή και Καλή Δύναμη Κατερίνα μου!