ΔΙΕΘΝΕΣ
02/12/2016 13:32 EET | Updated 02/12/2016 13:33 EET

ESA: Έγκριση χρηματοδότησης επιπλέον 450 εκατ. ευρώ για την ευρωπαϊκή αποστολή ExoMars στον Άρη

ASSOCIATED PRESS
The Proton-M rocket booster blasts off at the Russian leased Baikonur cosmodrome, Kazakhstan, Monday, March 14, 2016. Europe and Russia launched a joint mission Monday to explore the atmosphere of Mars and hunt for signs of life on the red planet. The unmanned ExoMars probe, a collaboration between the European Space Agency and Roscosmos, took off aboard a Russian rocket and is expected to reach Mars in October. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Οι χώρες – μέλη της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) ενέκριναν νέα χρηματοδότηση ύψους 450 εκατ. ευρώ για την αποστολή ExoMars στον Κόκκινο Πλανήτη, παρά τη συντριβή του σκάφους προσεδάφισης Schiaparelli (που εντασσόταν στο πρόγραμμα) τον Οκτώβριο.

Το ρωσοευρωπαϊκό πρόγραμμα ExoMars απέστειλε ένα σκάφος που τέθηκε σε τροχιά και έχει ως αντικείμενο τον εντοπισμό και τη μελέτη αερίων και το σκάφος προσεδάφισης φέτος, με σκοπό την αναζήτηση ιχνών αρχαίας ή σύγχρονης ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη και για να γίνει προεργασία για ένα όχημα που αναμένεται να ακολουθήσει το 2020.

Το Schiaparelli συνετρίβη αφού πρόβλημα στους αισθητήρες του το έκανε να απελευθερώσει το αλεξίπτωτό του και να απενεργοποιήσει τους ανασχετικούς πυραύλους σε απόσταση άνω των 3,7 χλμ από την επιφάνεια του πλανήτη, σαν να είχε προσεδαφιστεί ήδη.

Ο διευθυντής της ESA, Γιαν Βέρνερ, είπε πως οι επιστήμονες της ESA χρειάζεται να εργαστούν σκληρά για να πιάσουν τα χρονοδιαγράμματα για το όχημα στον Άρη, ειδικά από τη στιγμή που μια καθυστέρηση στην αποστολή πέρα από το 2020 τίθεται εκτός συζήτησης. «Δεν είναι εύκολο, αλλά πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουμε» είπε ο Βέρνερ.

Η εν λόγω χρηματοδότηση για το ExoMars είναι μέρος ενός συνόλου 10,3 δισ. ευρώ- κοντά στα 11 δισ. που έχουν ζητηθεί από την ESA- για ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα που οι 22 χώρες- μέλη της ESA ενέκριναν σε μια διήμερη συνάντηση στη Λουκέρνη, η οποία έλαβε τέλος την Παρασκευή.

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει κάτι παραπάνω από 800 εκατ. ευρώ για τον ρόλο της Ευρώπης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) , συν άλλα 153 εκατ. για επιστημονικά προγράμματα που περιλαμβάνουν τον ISS.