Εσωκομματικό δημοψήφισμα στους Podemos: η εμπιστοσύνη στον Ιγκλέσιας αποκαταστάθηκε

Εσωκομματικό δημοψήφισμα στους Podemos: η εμπιστοσύνη στον Ιγκλέσιας αποκαταστάθηκε
Eduardo Parra via Getty Images

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και η σύντροφός του Ιρένε Μοντέρο θα παραμείνουν αντίστοιχα γενικός γραμματέας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ποδέμος, μετά την έγκριση που έλαβαν στο δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του κομματος με ποσοστό 68,42%.

Σχεδόν 190.000 εγγεγραμμένα (188.176) μέλη του κόμματος συμμετείχαν στο δημοψήφισμα με το ερώτημα αν το ζευγάρι έπρεπε να παραιτηθεί από τα αξιώματα τους λόγω της αγοράς με δάνειο 600.000 ευρώ, της κατοικίας τους.

Το 68,42% των ψηφοφόρων (128.300) ενέκριναν την παραμονή του Ιγκλέσιας και της Μοντέρο στις θεσμικές τους θέσεις, σε σύγκριση με το 31.58% (59.224), που ψήφισαν υπέρ της παραίτησης των δύο ηγετών στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε καθ′ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Μέσω ενός μηνύματος στο επίσημο προφίλ του στο Facebook, ο Ιγκλέσιας ευχαρίστησε τα μέλη των Ποδέμος για την ευρεία συμμετοχή στη διαβούλευση. Μετά τα αποτελέσματα, διαβεβαίωσε ότι «η υποχρέωσή μου είναι να συνεχίσω να είμαι στην ηγεσία των Ποδεμος και να εκπροσωπώ με αξιοπρέπεια το 70% που με στηρίζει και το 30% που θα ηθελε έναν άλλο γενικό γραμματέα».

Στο κείμενό του ο Ιγκλέσιας δηλώνει περήφανος για το πώς το κόμμα του αντέδρασε στη διαμάχη για την αγορά της βίλας. «Αντιμετωπίσαμε τους πιο ισχυρούς αντιπάλους, που προσπάθησαν να μετατρέψουν μια ιδιωτική υπόθεση σε μια εθνική δημόσια συζήτηση και μια εσωκοματικη συζήτηση», τονισε στο Facebook ο Ιγκλέσιας. «Πρέπει να συνεχίσουμε και να προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι και έτσι να είμαστε πιο κοντά στη νίκη και την αλλαγή της χώρας μας», δήλωσε.

Το δημοψήφισμα ολοκληρώθηκε την Κυριακή και όπως δήλωσε ο Οργανωτικός Γραμματέας των Ποδεμος Πάμπλο Ετσενίκε, το αποτελέσμα αυτό είναι ένα «παράδειγμα δημοκρατίας... δεν ήταν εύκολο για τους ανθρώπους, αλλά αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη που κάποιοι ήθελαν να αφαιρέσουν». «Έχουμε ακόμα ένα ιστορικό καθήκον να οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη χώρα. Το δείξαμε ξανά: Ναι, μπορούμε!», τονισε ο Ετσενίκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Vanguardia

Δημοφιλή