CULTURE
29/08/2019 19:37 EEST | Updated 29/08/2019 20:05 EEST

Εθνικό Θέατρο: Η τελετή παράδοσης - παραλαβής, το κλειδί του γραφείου και η συγκίνηση του Δημήτρη Λιγνάδη

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Eurokinissi
Δημήτρης Λιγνάδης

Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, η πρώτη στην ιστορία του Εθνικού, τελετή παράδοσης - παραλαβής της καλλιτεχνικής διεύθυνσης. 

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Λιγνάδης παρέλαβε τη σκυτάλη από τον απερχόμενο Στάθη Λιβαθινό, ο οποίος έκανε λόγο για μία «μέρα χαρούμενης λύπης και λυπημένης χαράς», ευχαρίστησε την Πολιτεία και μετά από μία επιγραμματική αναφορά όσον αφορά την κατάσταση στην οποία παραδίδει την Πρώτη Κρατική Σκηνή (αναλυτικό απολογισμό παρουσίασε στα τέλη Μαΐου) και απευθυνόμενος στον κ. Λιγνάδη είπε «Δημήτρη, αυτό είναι το κλειδί του γραφείου μου», προκαλώντας το χειροκρότημα της αίθουσας.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Δημήτρης Λιγνάδης ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Στάθη Λιβαθινό, την εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή το ΥΠΠΟΑ «και προσωπικά την κυρία Μενδώνη» και μνημόνευσε τον λόγο του Κρέοντα (ρόλο που του είχε εμπιστευθεί ο Στάθης Λιβαθινός στην Επίδαυρο πριν από τρία χρόνια): «Αδύνατον να μάθεις τη σκέψη, τη γνώμη και τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ανθρώπου πριν δοκιμαστεί στην αρχή, στην εξουσία και στους νόμους». 

Δεσμεύτηκε να ανακοινώσει τα σχέδια του «αφού ενημερωθώ, παραλάβω και αναλάβω, ελπίζω εντός ενός εικοσαημέρου», σπεύδοντας να δηλώσει ότι έχει πάρα πολύ καλά υπόψιν του ως προς τον τρόπο που θα διευθύνει το Εθνικό ότι «δεν είμαστε ιδιοκτήτες του θεσμού,  είμαστε διαχειριστές του και θεματοφύλακες του» και ότι θα συνεχίσει «το λαμπρό έργο των προηγουμένων, σύμφωνα με τις επιταγές που μου επιβάλλουν το προσωπικό μου στίγμα και οι προκλήσεις της χρονικής συγκυρίας». 

Ο Δημήτρης Λιγνάδης έκανε ειδική αναφορά στον στόχο του θεάτρου που είναι η ψυχαγωγία, λέγοντας «θα το περιορίσω στην αρχαιοελληνική έννοια, δηλαδή αγωγή ψυχής, που σημαίνει και εκπαίδευση και χαρά» και υπογράμμισε ότι «στην παρούσα Ελλάδα το Εθνικό Θέατρο θα πρέπει να προσπαθήσει να καλύψει τα κενά ή τις ελλείψεις ή τις ένδειες ή τις στραβοτιμονιές που δεν μπορεί να καλύψει η σημερινή παιδεία», προσθέτοντας ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του προφίλ του Εθνικού Θεάτρου θα ήθελε να είναι η εκπαιδευτική του αποστολή. 

Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανακοίνωσε τους δύο πρώτους συνεργάτες του, την Αναστασία Διαμαντοπούλου, η οποία αναλαμβάνει το γραφείο Διεύθυνσης και την Έρη Κύργια ως αναπληρώτρια διευθύντρια (αμφότερα τα ονόματα έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα). 

Eurokinissi
Δημήτρης Λιγνάδης, Στάθης Λιβαθινός

Κλείνοντας τον πρώτο αυτό χαιρετισμό, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αναφέρθηκε, συγκινημένος, σε μία ιδιότυπη σύμπτωση. Όπως είπε αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα στις 31 Αυγούστου. «Ακριβώς πριν από τριάντα χρόνια, στις 31 Αυγούστου, έφυγε από τη ζωή ο πατέρας μου, Τάσος Λιγνάδης. Θέλω από αυτή τη θέση να του αφιερώσω τη χαρά της τιμής, όπως και σε όλη την οικογένεια μου...»

Μενδώνη: Μέσα από προκήρυξη ο μεθεπόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής - Νέο Δ.Σ., νέο οργανόγραμμα 

Η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (ο διάδοχος του Δημήτρη Λιγνάδη) θα προκύψει μέσα από προκήρυξη της θέσης που θα καταρτιστεί σε διάλογο με τον καλλιτεχνικό κόσμο και με τον ίδιο τον καλλιτεχνικό διευθυντή και μάλιστα, ότι το όνομα του επόμενου διευθυντή θα ανακοινωθεί έξι μήνες πριν από τη λήξη της θητείας Λιγνάδη προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για ενημέρωση στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης. 

«Ελπίζω ότι ο κ. Λιγνάδης σύντομα, με ένα ανανεωμένο ΔΣ θα κάνει τον δικό του προγραμματισμό» είπε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη, ενώ ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι θα καταρτιστεί άμεσα νέος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και θα δοθούν στο Εθνικό τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να είναι εύρωστο οικονομικά με σεβασμό στους εργαζόμενους και στους πολίτες που είναι και οι βασικοί χρηματοδότες του.

Εθνικό Θέατρο
Από αριστερά: Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δημήτρης Λιγνάδης, Στάθης Λιβαθινός, Λίνα Μενδώνη